AFP or licensors

Bernardo Arévalo nieuwe president van Guatemala, ondanks pogingen van het gerecht om eedaflegging tegen te houden

In Guatemala, in Centraal-Amerika, is Bernardo Arévalo zopas beëdigd als nieuwe president. Zijn inhuldiging vond uiteindelijk pas plaats na middernacht lokale tijd, met bijna 10 uur uitstel om onduidelijke redenen. Het gerecht haalde alles uit de kast om de machtswissel tegen te houden.

Bernardo Arévalo kreeg het presidentiële lint pas om na middernacht, maar is uiteindelijk toch beëdigd als president van Guatemala, op het einde van een bewogen dag vol protest, omstreden juridische beslissingen en chaos in het parlement van het Centraal-Amerikaanse land.

De inhuldigingsceremonie, die om 15 uur lokale tijd had moeten plaatsvinden, werd uitgesteld nadat Guatemala's hoogste gerechtshof in extremis had besloten dat parlementsleden van Arévalo's sociaal-democratische Semilla-partij alleen als "onafhankelijken" mochten zetelen. Dat vertraagde de beëdiging van de nieuwe parlementsleden en de samenstelling van het bureau van het Congres, verantwoordelijk voor de inauguratie van de president.

De machtswissel sleept aan omdat het corrupte Congres alweer zijn trukendoos opengetrokken heeft

Edgar Romero, betoger in Guatemala Stad

Na uren wachten op de Plaza de la Constitución in Guatemala Stad raakten de gemoederen verhit bij de aanhangers van de nieuwe president. "De machtswissel sleept aan omdat het corrupte Congres alweer zijn trukendoos opengetrokken heeft. Daarna sturen ze de politie op ons af", legde Edgar Romero uit, één van de betogers die slaags raakten met de ordediensten toen ze het politiecordon probeerden te doorbreken en het Congres van Guatemala dreigden te bestormen.

BEKIJK - "Telkens als ze hun trukendoos opendoen, sturen ze ook politie", zegt een betoger:

Videospeler inladen...

Bij de presidentsverkiezingen in augustus slaagde Bernardo Arévalo, kandidaat van het volk, erin om de politieke elite te verslaan. Maar na zijn overwinning kwam Guatemala in een politieke storm terecht omdat het gerecht alles in het werk stelde om een machtswissel te belemmeren. Dat lokte heel wat kritiek uit, in binnen- en buitenland. Zowel verkozen president Arévalo als de Organisatie voor Amerikaanse Staten en de Europese Unie hadden het over een "poging tot staatsgreep door politiek gemotiveerde aanklagers".

Het uitstel van zijn inauguratie was de zoveelste hindernis voor Bernardo Arévalo sinds hij in augustus de presidentsverkiezingen won en beloofde de corruptie uit te roeien in Guatemala. Dat hindernissenparcours is het werk van een procureur-generaal, gelieerd aan aftredend president Alejandro Giammattei, die alles uit de kast haalde om Arévalo's overwinning in diskrediet te brengen en de machtsoverdracht te verhinderen. De procureur-generaal heeft geprobeerd om Bernardo Arévalo en zijn running mate Karin Herrera hun juridische immuniteit te ontnemen, hun partij Semilla te schorsen en de verkiezingen nietig te verklaren.

Het was de voorbije maanden onduidelijk of het überhaupt nog tot een machtswissel zou komen, maar de internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Staten, heeft enorme druk uitgeoefend op de regering van Giammattei om de macht over te dragen aan de democratisch verkozen nieuwe president. 

Dit alles toont hoe fragiel Guatemala's rechtsstaat is en voor welke uitdagingen de verkozen president staat, wil hij zijn campagnebeloften nakomen om de politieke stabiliteit te herstellen en komaf te maken met de wijdverspreide corruptie en georganiseerde misdaad.

Meer dan 40 jaar na de moord op drie Belgische missionarissen in Guatemala vond vorige maand in België een historisch proces plaats voor het hof van assisen in Leuven. Vijf Guatemalteekse toplui binnen de politie en het leger uit die tijd werden schuldig bevonden aan misdaden tegen de mensheid en doodslag op twee van de drie missionarissen. Voor doodslag op een derde zijn ze vrijgesproken. Lees meer over de uitspraak in dit artikel.

Meer uitleg over de burgeroorlog, de repressie en de omstandigheden waarin de moorden plaatsvonden, kun je lezen in dit artikel naar aanleiding van de start van het proces.

Meest gelezen