5 rijkste mannen ter wereld zijn dubbel zo rijk geworden sinds 2020, zegt Oxfam in rapport over ongelijkheid

De vijf rijkste mannen ter wereld hebben hun rijkdom meer dan verdubbeld sinds 2020. Dat schrijft de ngo Oxfam in een nieuw rapport over de ongelijkheid in de wereld. De armste 60 procent van de wereldbevolking heeft het in dezelfde periode net moeilijker gekregen.

Oxfam publiceert haar rapport, dat de titel "Inequality, inc." heeft gekregen, elk jaar bij de start van het Wereld Economisch Forum in Davos, een grootschalige conferentie voor bedrijfsleiders en toppolitici. 

De ngo voert campagne voor meer gelijkheid en tegen armoede. Uit hun berekeningen blijkt dat de 5 rijkste mannen ter wereld hun gezamenlijke vermogen hebben zien toenemen van 370 miljard euro naar 793,7 miljard euro tussen maart 2020 (bij het begin van de coronacrisis) en november 2023. Dat is meer dan een verdubbeling dus.

De vijf rijkste mensen eind 2023 waren Tesla-CEO Elon Musk, Bernard Arnault van het luxeconcern LVMH, Amazon-baas Jeff Bezos, ondernemer Larry Ellison en investeerder Warren Buffett. Intussen heeft Mark Zuckerberg van Meta de vijfde plaats afgesnoept van Buffett.

Ook de rest van de miljardairs is rijker geworden de afgelopen jaren. In dezelfde periode is het armste deel van de wereldbevolking er volgens Oxfam licht op achteruitgegaan, onder meer door de hoge inflatie.

Demonstranten bij het WEF in Davos
© Andy Barton / SOPA Images

Op weg naar eerste biljonair

Oxfam ziet een stijgende trend in de ongelijkheid. Volgens de ngo stevenen we af op de eerste biljonair in de komende 10 jaar, iemand dus met een vermogen van 1 biljoen dollar (meer dan 1.000 miljard). Tegelijk zou het met het huidige beleid nog meer dan 200 jaar duren voor de armoede volledig is uitgeroeid.

Nog in het rapport staat dat bij 7 van de 10 grootste bedrijven ter wereld een miljardair de CEO of de grootste aandeelhouder is. In een jaar tijd boekten de 148 grootste bedrijven waarvoor Oxfam gegevens heeft, 1.800 miljard dollar winst, ruim de helft meer dan de gemiddelde winst in de periode 2018-2021.

Geen enkel bedrijf of individu zou zoveel macht mogen hebben over onze economieën en onze levens

Eva Smets (Oxfam)

"Door werknemers uit te persen, belasting te ontduiken en de klimaatcrisis te versnellen, genereren deze bedrijven onuitputtelijke rijkdom voor hun ultrarijke eigenaren ten koste van de samenleving als geheel", zegt Eva Smets, directrice bij Oxfam België. "Ze hebben ook een onevenredige economische macht die onze democratieën en onze rechten ondermijnt. Geen enkel bedrijf of individu zou zoveel macht mogen hebben over onze economieën en onze levens. Eigenlijk zou niemand een miljard dollar mogen hebben."

"Belast de superrijken"

Voor ons land schrijft Oxfam dat de rijkste 1 procent van de Belgen bijna een derde (30,4 procent) bezit van de financiële activa. De rijkste 10 procent van de Belgen bezit 79 procent van de beursgenoteerde aandelen. 

Oxfam roept de huidige en toekomstige federale regering op om bedrijven te verplichten om dividenduitkeringen aan aandeelhouders afhankelijk te maken van inspanningen voor werknemers en het klimaat. Daarnaast pleit de ngo voor een belastingsysteem dat extreme rijkdom en buitensporige winsten belast en belastingontduiking en -fraude bestrijdt.

Ongelijkheid in België onder Europees gemiddelde

Een week geleden publiceerde de Nationale Bank nog een studie over de ongelijkheid in ons land. Daaruit bleek dat die hoger is dan eerder werd gedacht, maar de laatste jaren wel in dalende lijn gaat. Het totale netto vermogen van de huishoudens in België bedraagt 2.852 miljard euro. De 10 procent rijksten hebben daarvan 1.570 miljard euro of 55 procent in handen. Dat is net onder het gemiddelde van de eurozone.

De Gini-coëfficiënt, een maatstaf voor de ongelijkheid van de vermogensverdeling waarbij een hoger percentage wijst op meer ongelijkheid, lag voor België in het tweede kwartaal van 2023 op 68 procent. Het gemiddelde in de eurozone ligt op 72 procent.

Meest gelezen