PRE

Premier De Croo past voor "avonturen" van Bart De Wever: "Om de boel te splitsen, moet je bij de tovenaars zijn"

Open VLD past voor "institutionele avonturen" na de verkiezingen van 9 juni. Dat heeft premier Alexander De Croo duidelijk gemaakt op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. "Om de boel te splitsen moet je bij de tovenaars zijn", sneerde hij in de richting van de N-VA.

De eerste minister sprak zijn liberale aanhang toe in de Brusselse concert- en feestzaal La Madeleine. Dat gebeurde onder een bijzonder gesternte: de verkiezingen van juni komen eraan, en de partij van premier Alexander De Croo zit in het defensief. In de jongste peiling halen de Vlaamse liberalen amper 7,1 procent. 

De premier stelde zichzelf en zijn partij de voorbije maanden al vaker voor als de tegenpool van de N-VA. Dat deed hij vanavond opnieuw. Waar de Vlaams-nationalistische voorman Bart De Wever alles op alles zet om het confederalisme te realiseren, passen de liberalen voor "institutionele avonturen met onze toekomst".

"Laten we ons niet verliezen in eindeloze discussies over nog maar eens een staatshervorming", pleitte hij. "Dat is energieverlies en welvaartsverlies." De liberalen willen wel praten over manieren om het land efficiënter te maken, met "minder overheid, minder administraties en minder gedoe". "Maar niet als het de bedoeling is voor de zoveelste keer de schaar in ons land te zetten. Om de boel te splitsen, moet je bij de tovenaars zijn."

BEKIJK - Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt sprak met premier De Croo op de nieuwjaarsreceptie van Open VLD:

Videospeler inladen...

Eigen toekomst?

Over zijn eigen ambities had de premier het niet in zijn toespraak. Is hij kandidaat-premier? "Als mensen dat willen: ja", zo zei hij tegen VRT NWS. "Als mensen willen dat onze economie het goed doet, dan kunnen ze bij maar één partij zijn", zo stelde de premier. 

De Croo stelt dat de federale regering 300.000 jobs gecreëerd heeft in crisistijden en dat de Belgische economische groei het dubbele is van die van de eurozone en ze heeft de middenklasse "veel beter dan in de rest van Europa" door de corona- en energiecrisis geloodst, zei hij. Dat de Belgische begroting de op één na slechtste is van de eurozone en dat de peilingen voor zijn partij bar slecht zijn, ziet de premier niet als een belemmering. 

De premier zegt zich af te zetten tegen diegenen met een "blinde obsessie om alles in ons land verrot te noemen". "Niet elke dag de krantenkoppen halen met de zoveelste straffe uitspraak, maar resultaat boeken en vooral samenwerken zodat mensen er beter voor staan. Dat doen wij."

"Onrealistische spielerei"

Eenzelfde geluid was te horen bij  partijvoorzitter Tom Ongena. Ook hij gaf N-VA en ook Vlaams Belang een veeg uit de pan. "We mogen onze welvaart ook niet te grabbel laten gooien door de nationalisten en extremisten, die na de verkiezingen ons land willen blokkeren", stelde Ongena.

"We hebben geen nood aan ellenlange regeringsvormingen, een stoet van verkenners, ontmijners of informateurs". Het voorstel van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die na de verkiezingen snel een zakenkabinet wil aanstellen in afwachting van grotere hervormingen, noemde hij "onrealistische spielerei".

BEKIJK - Wetstraatjournalist Bart Verhulst spreekt met Open VLD-voorzitter Tom Ongena:

Videospeler inladen...

Meest gelezen