Direct naar artikelinhoud
NieuwsEconomie

‘Ondanks alles’: multinationals pompten vorig jaar bijna 5 miljard euro in Vlaanderen

De Antwerpse haven.Beeld Tim Dirven

De doemprofeten krijgen - voorlopig - ongelijk. Ondanks alle problemen blijft Vlaanderen aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven. Vorig jaar hebben ze in totaal 4,92 miljard euro geïnvesteerd.

Dat is het op twee na hoogste jaarresultaat sinds 2014. Alleen in 2022 (5,26 miljard euro) en 2019 (5,2 miljard euro) vloeide er meer buitenlands geld richting Vlaanderen. In totaal gaat het om 265 projecten, die samen goed zijn voor 4.596 extra jobs. Wat de jobcreatie betreft, gaat het wel om een mager jaar. De voorbije zes jaar lag het cijfer van de nieuwe tewerkstelling telkens hoger.

Vooral farma, chemie en cleantech wekken buitenlandse interesse. Het gaat dan bijvoorbeeld om investeringen door de Duitse metaalreus Aurubis, de Amerikaanse waterstofproducent Plug Power of het Franse Fairbrics, dat vervuilende CO2 van de industrie opvangt en omzet in textielvezels.

“Ondanks een moeilijk economisch klimaat in 2023 houden de directe buitenlandse investeringen in Vlaanderen zeer goed stand”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “We zitten weliswaar ietsje onder het niveau van vorig jaar, maar dat was dan ook een absoluut recordjaar. Vlaanderen blijft een aantrekkelijke investeringslocatie, onder meer dankzij onze expertise op vlak van onderzoek en ontwikkeling, onze sterke logistiek en onze uitstekende strategische ligging.”

Jambon is maandagavond naar het Zwitserse Davos afgereisd, voor de jaarvergadering van het Wereld Economisch Forum. In de marge van de top zal hij gesprekken voeren met een twintigtal buitenlandse CEO’s. Davos is al jarenlang een vast verzamelpunt voor politici en zakenlui.

Stikstof

Hoge energie- en loonkosten, de slepende onzekerheid rond nieuwe vergunningen door de stikstofcrisis en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China: op papier zou de Vlaamse economie het moeilijk moeten hebben. En het is zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zo is er nog steeds geen stikstofdecreet gestemd. Maar multinationals lijken Vlaanderen dus nog altijd te vinden.

In de eerste plaats gaat het dan om Europese investeringen, onder meer uit buurlanden Nederland, Frankrijk, het VK, maar ook bijvoorbeeld uit Zweden. De Europese landen zijn samen goed voor 67 procent van alle buitenlandse investeringen. Voor Noord- en Zuid-Amerika is dat 18 procent. De rest van de wereld telt voor 15 procent. Vooral Japan en China trekken hier de kar.

Opvallend is de terugval in het aantal investeringen vanuit de Verenigde Staten in 2023. Een terugval die te wijten is aan de Amerikaanse Inflation Reduction Act, een steunpakket ter waarde van 340 miljard euro om in eigen land zo veel mogelijk groene investeringen aan te trekken. Vooral de gecreëerde tewerkstelling vanuit de Verenigde Staten blijkt in vrije val: van 2.870 jobs in 2022 naar 446 jobs in 2023.

Jambon blijft intussen benadrukken dat Europa zijn beleid moet herzien. Lidstaten krijgen sinds corona de kans om extra staatssteun te geven aan hun ‘industriële kampioenen’, maar dit speelt vooral in het voordeel van de grootmachten met diepe zakken. Jambon vindt dat de subsidiekraan weer dicht moet en wil hier een strijdpunt van maken nu België het Europees voorzitterschap waarneemt.

Jambon: “We moeten vandaag binnen Europa te vaak concurreren tegen andere landen om investeringen binnen te halen.” Afwachten wat ze hier in Parijs en Berlijn over denken.