De cast van hitserie "Succession" ziet hun vierde en laatste seizoen bekroond met zes Emmy's.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

"Succession" en "The bear" pakken de prijzen op de Emmy's, Elton John wint voor het eerst

"Succession", "The bear" en "Beef", die reeksen zijn de grote winnaars van de Emmy Awards. Dat zijn de belangrijkste Amerikaanse prijzen voor de beste televisieprogramma's. "Succession", dat vorige week op de Golden Globes al drie prijzen pakte, ging aan de haal met zes Emmy's, evenveel als "The bear". "Beef" sleepte er vijf in de wacht. Opvallend: muzikant Elton John won voor het eerst een Emmy. Daarmee treedt hij toe tot het selecte clubje van beroemdheden die zowel een Emmy, een Grammy, een Oscar als een Tony wonnen.

Veel glitter en glamour gisteren op de rode loper in Los Angeles, waar al voor de 75e keer de Emmy's werden uitgereikt. De ceremonie had eigenlijk al in september vorig jaar moeten plaatsvinden, maar kon toen niet doorgaan wegens de grote staking van scenarioschrijvers en acteurs. Dat betekende onder meer dat promowerk verboden was. Geen Emmy's dus. Maar gisteren was het dus wel zover. Zoals verwacht gingen de gedoodverfde winnaars met de meeste prijzen aan de haal: "Succession", "The bear" en "Beef."

BEKIJK - De opvallendste momenten op de 75e Emmy Awards:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"Succession", een reeks van HBO, vertelt het verhaal van de meedogenloze machtsstrijd binnen een familie aan het hoofd van een media-imperium. Vorig jaar was het vierde en laatste seizoen van de uiterst populaire reeks te zien. Dat leverde op de Emmy's de prijs voor beste dramareeks op. Schrijver Jesse Armstrong kreeg de prijs voor beste scenario van een dramareeks, regisseur Mark Mylod voor beste regie.

Drie acteurs uit de serie mochten een prijs in ontvangst nemen: Kieran Culkin voor beste acteur in een dramareeks, Sarah Snook voor beste actrice in een dramareeks en Matthew Macfadyen voor beste mannelijke bijrol in een dramareeks. Culkin, Snook en Macfadyen wonnen vorige week ook al prijzen in die categorieën op de Golden Globes.

"De lat lag zo hoog, en dat tilde ons hogerop", zei Sarah Snook (die Shiv Roy speelt) in haar speech. "Mama en papa, bedankt om een verkleedkist te hebben toen ik kind was, dit is waar dat toe leidt!". Snook droeg de prijs op aan haar dochter, die geboren werd in mei van vorig jaar. "De grootste dank gaat naar iemand die niks begrijpt van wat ik zeg, maar ik droeg haar bij mij in dit laatste seizoen, en eigenlijk was zij het die mij droeg. Het leven dat in mij groeide, gaf mij de kracht om dit te doen."

Ook Kieran Culkin (Roman Roy) bedankte zijn familie, net als schrijver en bedenker Jesse Armstrong: "Een briljante schrijver, een showrunner en een gentleman." Matthew Macfadyen (Tom Wambsgans) bedankte zijn medeacteurs Sarah Snook, die in de serie zijn echtgenote speelt, en Nicholas Braun, "mijn andere vrouw in de reeks". Braun speelt Gregory Hirsch, "Cousin Greg" in "Succession".

Ene heruitgave van de Golden Globes: Matthew Macfadyen, Sarah Snook en Kieran Culkin vallen in de prijzen voor "Succession".
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

"The bear"

Die andere grote winnaar was "The bear", over een chef-kok die terugkeert naar zijn roots in Chicago om de broodjeszaak van zijn familie op te knappen. De comedyreeks, te zien op Hulu, kreeg de Emmy voor beste comedyserie. Jeremy Allen White won de prijs voor beste acteur in een comedyreeks, Ayo Edebiri voor beste vrouwelijke bijrol, Ebon Moss-Bachrach voor beste mannelijke bijrol. Regisseur Christopher Storer kreeg de prijs voor beste regie.

Hoofdrolspeler Jeremy Allen White (Carmen "Carmy" Berzatto) toonde zich enorm dankbaar in zijn speech. "Ik hou zo veel van deze show. Hij vervult me, hij doet een vonk in mij ontbranden." Ayo Edebiri vertelde hoe de reeks voor haar gaat over "gevonden familie en echte familie. Mijn ouders zijn hier: bedankt om van mij te houden, mij mooi te laten voelen, zwart, en trots."

Jeremy Allen White en Ayo Edebiri nemen een Emmy mee naar huis voor hun rollen in "The bear".

Een mooi moment: de Emmy voor beste actrice in een bijrol in comedy werd uitgereikt door actrice Christina Applegate (52). Zij heeft MS (multiple sclerose, een aandoening van het centrale zenuwstelsel) en kwam het podium op met de hulp van presentator Anthony Anderson en met een wandelstok. De actrice verschijnt niet vaak meer in het openbaar, het publiek trakteerde haar op een staande ovatie.

Christina Applegate, ondersteund door Emmy-presentator Anthony Anderson.
AFP or licensors

"The bear" heeft er momenteel twee seizoenen op zitten en sleepte al meerdere grote awards in de wacht. Net als "Succession" was ook "The bear" al een prijzenpakker op de Golden Globes vorige week, met bekroningen voor White en Edebiri.

"Beef"

En dan is er nog "Beef", een miniserie die - jawel - ook al op de Golden Globes scoorde. In de comedy-dramareeks, te zien op Netflix, leidt een bijna-aanrijding tussen twee wildvreemden tot een persoonlijke vete die het slechtste in hen naar boven haalt. "Beef" won vijf Emmy's, waaronder die voor beste miniserie. Ali Wong kreeg de Emmy voor beste vrouwelijke hoofdrol in een miniserie, Steven Yeun die voor beste mannelijke hoofdrol.

De makers en acteurs van "Beef" glunderen met hun Emmy's.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Elton John, een EGOT

Nog een opvallende winnaar is de Britse zanger en componist Elton John. Hij won een Emmy, en dat voor de concertfilm "Elton Live: Farewell from Dodger Stadium". Het was de eerste keer dat hij genomineerd was, en meteen ook de eerste keer dat hij wint. Daarmee wordt hij een "EGOT". Dat is de naam van een select clubje mensen dat zowel een Emmy, een Grammy (de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen), een Oscar (de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen) en een Tony (de belangrijkste Amerikaanse theaterprijzen) gewonnen heeft.

Elton John zelf was niet aanwezig om zijn Emmy in ontvangst te nemen, hij herstelt nog van een knie-operatie. Een woordvoerder nam de prijs in zijn naam in ontvangst. Hij noemde de uitreiking "historisch". "Elton John heeft de soundtrack gecreëerd voor het leven van ons allemaal, hij heeft zoveel goeds voor onze samenleving gedaan."

Elton John (76) nam vorig jaar definitief afscheid van het tourleven na een jarenlange tournee die hem over heel de wereld bracht.

BEKIJK - Op livemuziek van "I'll be there for you" bracht het programma hulde aan overleden beroemdheden:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

De belangrijkste winnaars op een rij

  • Beste dramaserie: "Succession"
  • Beste comedyserie: "The Bear"
  • Beste miniserie: "Beef"
  • Beste actrice in een dramaserie: Sarah Snook (Shiv Roy in "Succession"
  • Beste acteur in een dramaserie: Kieran Culkin (Roman Roy in "Succession")
  • Beste actrice in een comedyserie: Quinta Brunson (Janine Teagues in "Abbott Elementary")
  • Beste acteur in een comedyserie: Jeremy Allen White (Carmen "Carmy" Berzatto in "The Bear")
  • Beste vrouwelijke bijrol in een dramaserie: Jennifer Coolidge (Tanya McQuoid in "The White Lotus")
  • Beste mannelijke bijrol in een dramaserie: Matthew Macfadyen (Tom Wambsgans in "Succession")
  • Beste vrouwelijke bijrol in een comedyserie: Ayo Edebiri (Sydney Adamu in "The Bear")
  • Beste mannelijke bijrol in een comedyserie: Ebon Moss-Bachrach (Richard Jerimovich in "The Bear")
  • Beste vrouwelijke hoofdrol in een miniserie: Ali Wong (Amy Lau in "Beef")
  • Beste mannelijke hoofdrol in een miniserie: Steven Yeun (Danny Cho in "Beef")
  • Beste vrouwelijke bijrol in een miniserie: Niecy Nash-Betts (Glenda Cleveland in "Monster: The Jeffrey Dahmer Story")
  • Beste mannelijke bijrol in een miniserie: Paul Walter Hauser (Larry Hall in "Black Bird")

Meest gelezen