Archiefbeeld© REUTERS

Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld

Apple heeft volgens berekeningen van de Amerikaanse marktonderzoeker IDC vorig jaar meer smartphones verkocht dan Samsung. Daarmee was het Amerikaanse technologieconcern voor het eerst de grootste smartphonefabrikant ter wereld.

jvh
Bron: BELGA

Volgens de gegevens van IDC gingen in 2023 in totaal 234,6 iPhones van Apple over de toonbank, dat is een daling met 3,7 procent vergeleken met 2022. Grote concurrent Samsung kreeg echter een nog grotere terugval van de verkoop te verwerken: het Zuid-Koreaanse concern bracht met 226,6 miljoen 13,6 procent minder smartphones aan de man. Voor het eerst in meer dan een decennium wordt Samsung zo van zijn troon gestoten. Het concern nam in 2011 de fakkel als grootste smartphoneproducent over van het Finse Nokia.

Apple en Samsung hebben beide een marktaandeel van ongeveer een vijfde van de wereldwijde markt. Na hen volgen de Chinese spelers Xiaomi en OPPO – die ook moesten inboeten – met respectievelijk 145,9 en 103,1 miljoen verkopen in 2023. Het eveneens Chinese Transsion, dat vooral in Afrika actief is, vervolledigt de top vijf met 94,9 miljoen verkochte exemplaren. Dat bedrijf zag de verkopen in een jaar tijd met bijna een derde toenemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer