Tweetal dat brandbommen naar gerechtshof en Huis van Mechelaar gooide, riskeert vier jaar cel: “Hallucinante feiten”

Mechelen -

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar celstraf gevorderd tegen twee Mechelaars die begin vorig jaar op drie plaatsen in de stad met een brandbom hadden gegooid. Het ging onder meer om een aanslag tegen het Huis van de Mechelaar en tegen het gerechtshof.

Theo Derkinderen

De feiten speelden zich op 26 januari van vorig jaar af. W.V. en G.P. - twee buren van mekaar - zakten met een elektrische step af naar de binnenstad en kozen het Mechelse gerechtshof als eerste doelwit uit. “Ze gooiden met een brandbom naar een plat dak van het gerechtsgebouw. Daarbij vatten een ventilator en een elektriciteitskabel vuur. Nadien zakten ze af naar het Huis van de Mechelaar en gooiden een molotovcocktail naar de ingang van het gebouw. Twee medewerkers van de stad konden het vuur snel doven”, zei procureur Karel Berteloot.

Nadien reden de twee nog naar de Vaartdijk om daar een derde brandbom tegen het asfalt te gooien. “Gelukkig is de schade telkens beperkt gebleven. Maar de feiten blijven bijzonder ernstig. Hallucinant zelfs. De politie kon W.V. en G.P. amper enkele dagen na de aanslagen arresteren.”

Ook tegen het Huis van de Mechelaar werd een brandbom gegooid.© Sven Van Haezendonck

De twee mannen gaven hun betrokkenheid toe. “Maar waarom ze het gedaan hebben en waarom ze uitgerekend het gerechtshof en het Huis van de Mechelaar uitkozen als doelwit, blijft een groot vraagteken.”

In garage

Heel snel werd duidelijk dat de brandbommen in de garage van W.V. waren gemaakt en dat het tweetal via de Grote Markt naar het gerechtshof is gereden. Op de Grote Markt kwam een van de mannen nog ten val, maar hij zette daar een masker op en reed dan voort.

Hoewel het W.V. was die de brandbommen zou hebben gegooid, vond het OM de beide mannen even schuldig. “Ze hadden zichzelf of andere mensen levensgevaarlijk kunnen verwonden. Hun daden hebben bovendien voor een angstgevoel in de maatschappij gezorgd. Het blijven shockerende feiten.”

Tegen allebei eiste het OM vier jaar cel, eventueel gekoppeld aan voorwaarden.

Alcohol

Advocaat Frédéric Thiebaut stond W.V. bij en benadrukte dat de feiten niet kunnen of mogen geminimaliseerd worden. “De vraag blijft wat mijn cliënt heeft bezield. Hij heeft de molotovcocktails gemaakt. Waarom? Het ging om een combinatie van zijn drankgebruik en een frustratie over het verloop van enkele zaken in zijn leven.”

Advocaat Frédéric Thiebaut verwees naar de drankverslaving van zijn cliënt.© BELGA

“Pas toen hij zag welke aandacht hun daden kregen, besefte hij wat hij had gedaan en dat zoiets niet zonder gevolg zou blijven. Maar hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en heeft goed meegewerkt met het onderzoek”, aldus nog Thiebaut.

W.V. zei dat hij zich schaamde. Op de vraag waarom hij uitgerekend het gerechtshof en het Huis van de Mechelaar viseerde, kon de man tijdens het proces geen antwoord geven.

Niet op hoogte

Ergün Top, advocaat van G.P., gaf toe dat zijn client bij de feiten aanwezig was, maar niet actief heeft deelgenomen aan de brandstichtingen. “Maar het idee om brandbommen te maken, kwam niet van hem. Hij heeft ook niet geholpen bij de aanmaak ervan. Of hij wist wat hij met W.V. ging doen in de stad? Absoluut niet. Hij stelde zich ook geen vragen bij de flessen in de rugzak van W.”

Advocaat Ergün Top vroeg de vrijspraak voor zijn cliënt.© rr

“Waarom hij niet is weggegaan toen hij zag dat de eerste brandbom werd gegooid? Hij begrijpt het zelf niet. Hij is zo stom geweest om W.V. te blijven volgen naar andere locaties. Wij vragen de vrijspraak. Hij stond erbij en keek ernaar, maar heeft niets gedaan.”

Vonnis valt op 13 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen