Macron tijdens zijn aankondiging
AFP or Licensors

Macron kondigt reeks nieuwe maatregelen aan voor een "sterker en rechtvaardiger Frankrijk"

De Franse president Emmanuel Macron heeft een reeks maatregelen aangekondigd voor een "sterker en rechtvaardiger Frankrijk". Een week nadat de Franse regering is herschikt, gaf Macron meer uitleg bij zijn "herbewapenings- en vernieuwingsproject". Ook werpt hij een blik op de situatie in Oekraïne en Israël. 

"Ik ben ervan overtuigd dat we alles hebben om te slagen" en dat "we nog niet klaar zijn met onze geschiedenis van vooruitgang en dat onze kinderen morgen beter zullen leven dan vandaag", verklaarde de president tijdens een persconferentie.

Jongeren en scholen prioriteit

Een eerste prioriteit: de jongeren en scholen. Macron is van plan om het gebruik van schermen te reguleren voor kinderen. Dat wil hij doen op basis van een rapport van experts die hij vorige week heeft samengebracht. Hij is ook van plan om "het burgerschapsonderwijs te herzien" en de onderwijstijd te verdubbelen.

Het tweede thema is veiligheid. Elke week zullen tien "schoonmaakoperaties" worden uitgevoerd tegen drugshandel, in een poging om de orde te herstellen.

Hij voegde er ook aan toe dat hij de "radicale islam" wilde bestrijden, met name met de wet die vanaf 1 januari een einde maakt aan "het systeem van gedetacheerde imams".

Beter leven door te werken

Op economisch vlak vraagt de president aan zijn regering om maatregelen te nemen om mensen in staat te stellen "beter te leven door te werken". Hij wil ook dat ambtenaren meer loon krijgen "op basis van hun prestaties".

De president deed ook aankondigingen om het geboortecijfer op te krikken, zoals de invoering van een "geboorteverlof" van zes maanden ter vervanging van ouderschapsverlof en de lancering van een "groot plan om de plaag van onvruchtbaarheid te bestrijden".

Macron benoemde vorige week de 34-jarige Gabriel Attal tot premier, meteen de jongste premier in de geschiedenis van de vijfde Republiek. Sindsdien is hij druk bezig met het vormen van zijn regering. De nieuwe benoemingen worden gezien als een poging om rechtse tegenstanders buitenspel te zetten.

Nieuwe wapenleveringen voor Oekraïne

Ook gezegd in de persconferentie: Frankrijk gaat veertig nieuwe langeafstandsraketten en honderden bommen naar Oekraïne sturen. Zelf zal Macron in februari opnieuw naar Oekraïne reizen.

"Ik zal zelf in februari naar Oekraïne gaan" en "we zullen overgaan tot nieuwe leveringen: een veertigtal Scalp-langeafstandsraketten en honderden bommen", liet Macron duidelijk verstaan.

"Frankrijk en de Europese Unie zullen nieuwe beslissingen moeten nemen in de komende maanden, in het bijzonder om ervoor te zorgen dat Rusland niet wint", verklaarde hij ook. "We mogen Rusland niet laten winnen, want dat zou de veiligheid van Europa en van alle buurlanden van Rusland in gevaar brengen."

Waarschuwing voor Israël

Macron haalde ook de situatie in het Midden-Oosten aan tijdens zijn persconferentie. Hij gaf aan dat Frankrijk zich niet zal aansluiten bij de Amerikaans-Britse aanvallen tegen de Houthi's in Jemen "om elke mogelijk escalatie te vermijden". Het gaat volgens hem om een diplomatieke kwestie, geen militaire. 

Ook waarschuwde hij Israël voor negatieve gevolgen voor zijn veiligheid als het land niet gericht genoeg aanvallen uitvoert in de Gazastrook. Het is ook in het belang van Israël dat het conflict zich niet uitbreidt in de volledige regio, stelde hij.

"We gaan dus onze diplomatieke initiatieven, resoluties en discussies voortzetten om op te roepen tot een staakt-het-vuren en ik ga het bilateraal contact behouden om te proberen dat op een zeer concrete manier te bereiken", aldus Macron.

Op 7 februari organiseert Frankrijk een herdenking voor de Franse slachtoffers van de aanslag van Hamas van 7 oktober. 41 Fransen kwamen om bij die aanvallen en 3 Fransen worden nog vastgehouden in de Gazastrook.  

Meest gelezen