Geen wit konijn, maar toch onverwacht: Katrien Schryvers (60) trekt Antwerpse CD&V-lijst voor Vlaams Parlement

Katrien Schryvers is de nieuwe CD&V-lijsttrekster in Antwerpen voor het Vlaams Parlement. De 60-jarige Kempense neemt over van Tinne Rombouts, die afstand deed van het lijsttrekkerschap.

Hannes Heynderickx

De CD&V-puzzel in Antwerpen is gelegd. De Kempense Katrien Schryvers (60) trekt de Vlaamse lijst voor de christendemocraten. Schryvers zetelt al sinds 2005 in de nationale parlementen voor haar partij. Tussen 1995 en 2012 was ze ook burgemeester van haar woonplaats Zoersel. In het Vlaams Parlement was ze deze legislatuur de welzijnsexperte van CD&V. In die rol verdedigde ze het beleid van eerst minister Wouter Beke en vervolgens Hilde Crevits.

Ietwat onverwacht komt het kopvrouwschap Schryvers’ richting uit. Maar na het vertrek van Tinne Rombouts als lijsttrekster moest de partij plots op zoek naar iemand nieuw. Rombouts stapte op omdat ze naar eigen zeggen steeds vaker haar principes aan de kant moest schuiven. Als verdedigster van de boeren rond het Turnhouts Vennengebied lag het stikstofakkoord haar zwaar op de maag. Rombouts moest het CD&V-verzet tegen al te strenge stikstofnormen normaal gezien een gezicht geven in de kiesstrijd, samen met minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). Maar Rombouts haakte af.

Binnen CD&V gonsde het de voorbije weken van de geruchten over de komst van een wit konijn. De Gentse imam Khalid Benhaddou en oud-jeugdraadvoorzitter Amir Bachrouri gingen over de tongen. Maar na een aantal gesprekken met mogelijke kandidaten viel de keuze toch op Schryvers. Ze wordt wel ­bijgestaan door een nieuwkomer. Gilles Bultinck, de 35-jarige burgemeester van Vosselaar, zou de tweede plaats op de lijst innemen. Burgemeester van Herentals Mien Van ­Olmen komt dan op de derde plaats ­terecht. Dat is althans het ­voorstel van de partijtop.

Zwakkere positie

De Kamerlijst van CD&V wordt getrokken door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Koen Van den Heuvel, ex-minister en burgemeester van Puurs, wordt daar de nummer twee. Na twintig jaar in het Vlaams Parlement verhuist hij dus na de verkiezingen naar de Kamer. De 43-jarige Tinne Wuyts uit Westerlo zou op nummer drie belanden. Vanop de eerste opvolgersplaats probeert huidig Kamerlid Nahima Lanjri alsnog in de Kamer terecht te komen wanneer Verlinden doorschuift naar een ministerpost.

In ieder geval wordt het geen evidente strijd voor de CD&V’ers in Antwerpen, traditioneel een provincie waar de partij zwakker staat. Annelies Verlinden (CD&V) heeft als federaal lijsttrekker geduchte tegenstanders zoals Bart De Wever (N-VA) en Paul Van Tigchelt (Open VLD). Maar de concurrentie op de Vlaamse lijst is zo mogelijk nog dodelijker. Schryvers moet straks knokken tegen onder anderen Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, Open VLD-voorzitter Tom Ongena, Vooruit-minister Caroline Gennez en Jos D’Haese (PVDA).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer