Archiefbeeld

Vakbond klaagt "schrijnende situaties" aan in overgenomen Delhaizewinkels, supermarkt spreekt over "desinformatie"

Delhaize ontloopt haar verantwoordelijkheid in de overgenomen supermarkten en dat leidt tot "schrijnende situaties" waarbij werknemers premies zouden mislopen en zo minder zouden verdienen. Dat claimt de socialistische vakbond BBTK. "Dit is desinformatie", reageert Delhaize formeel. Volgens de supermarktketen is er van de aantijgingen niets aan.

Delhaize heeft een klein jaar geleden aangekondigd dat ze alle 128 winkels in eigen beheer gaat overlaten aan zelfstandige uitbaters. Intussen zijn al 33 supermarkten overgenomen. Volgens de socialistische vakbond loopt dat toch niet helemaal goed.

"De grootste problemen ontstaan, omdat Delhaize ons niet meer als werknemer beschouwt", zegt een werknemer van zoā€™n overgenomen supermarkt die anoniem wil blijven (red. naam bekend bij de redactie).

Als er nu nog dingen zijn die Delhaize in orde had moeten brengen, loop je met je gezicht tegen de muur

Medewerker overgenomen supermarkt

"Als er nu nog dingen zijn die Delhaize in orde had moeten brengen, loop je met je gezicht tegen de muur", vertelt ze voort. "Ik ben het bijvoorbeeld niet eens met mijn loon van oktober, de laatste maand dat ik nog voor Delhaize zelf werkte. We zijn half januari en dat is nog niet in orde. Ook bepaalde beloftes die gemaakt zijn over premies, wijzen ze helemaal af."

Vakbond: "Schrijnende situaties"

Hoe groot die problemen precies zijn, kan BBTK niet zeggen. Al benadrukt de socialistische vakbond dat het volgens hen zeker geen alleenstaand geval is.

"Het zijn situaties die we links en rechts hebben opgevangen", zegt Jan De Weghe van BBTK in "De ochtend" op Radio 1. "In alle overgenomen winkels zijn er voorbeelden te vinden."

Het zijn situaties die we links en rechts hebben opgevangen

Jan De Weghe, BBTK

De Weghe spreekt over "schrijnende situaties". "Het loon bedraagt 15 procent minder, omdat bepaalde premies niet meer worden uitbetaald en jobstudenten verdienen na een week 2 euro per uur minder", zegt hij onder meer. "Men kan niet garanderen dat werknemers alles behouden wat ze bij Delhaize zelf hadden."

Delhaize: "Desinformatie"

Delhaize ontkent de aantijgingen van de socialistische vakbond formeel. "Ik wil het woord "leugens" niet in de mond nemen, maar het klopt niet met wat er gebeurt op het terrein: het is desinformatie", zegt Roel Dekelver van Delhaize fors. "Kan er soms iets mislopen? Ja, bij zoā€™n grote overname gebeuren er schoonheidsfoutjes, maar alles wordt in regel met de wet voorzien."

Ik wil het woord "leugens" niet in de mond nemen, maar het klopt niet met wat er gebeurt op het terrein

Roel Dekelver, Delhaize

De verhalen waar BBTK mee komt, zijn niet de verhalen die Dekelver hoort bij de overgenomen winkels. "De overgrote meerderheid van de personeelsleden is tevreden", gaat Dekelver voort. "De betichtingen die we hier te horen krijgen, komen niet overeen met de realiteit. Alle voorwaarden en voordelen die werknemers hadden bij Delhaize worden integraal overgenomen."

Beluister hier het volledig gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen