Belga

Regering tikt bankensector op de vingers over uitrol nieuwe geldautomaten: "Afgesproken spreiding respecteren"

De federale overheid tikt de bankensector op de vingers omdat die zich niet houdt aan afspraken over het plaatsen van nieuwe geldautomaten. De lijst met locaties die de Nationale Bank van België (NBB) had aangeduid wordt niet voldoende gerespecteerd. Batopin, het bedrijf dat de automaten plaatst, moet nu terug naar de tekentafel.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur "WinWin" op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be. 

In maart vorig jaar sloot de regering een akkoord met de bankensector en Batopin over de uitrol van nieuwe geldautomaten. Batopin is een vennootschap die vier grootbanken (KBC, Belfius, BNP Paribas Fortis en ING) hebben opgericht voor het installeren van nieuwe geldautomaten in ons land. "Iedereen moet op elk moment aan zijn geld kunnen, zowel in buiten- en tussengebieden als in de gemeentes en steden", klonk het toen. Daarmee reageerde de politiek op het systematisch verdwijnen van steeds meer geldautomaten uit het straatbeeld.

In het akkoord staat onder andere dat er in elke gemeente minstens één bankautomaat moet zijn. Bovendien moet er in stedelijke gebieden binnen een straal van 2 kilometer een geldautomaat te vinden zijn. In landelijke gebieden in een straal van 5 kilometer.

Zo moeten er tegen eind 2025 op 207 extra locaties geldautomaten geplaatst worden. Batopin richtte een netwerk op van nieuwe CASH-punten, de grote gele automaten waar je geld kan afhalen.

Foute spreiding van geldautomaten

Het is met die locaties dat er volgens de regering iets schort. Daarom schreven de minister van Economie Dermagne (PS), minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD) een brief om Batopin daarover op de vingers te tikken. Dat kwam de redactie van "WinWin" op Radio2 te weten.

"Het plan dat Batopin heeft opgesteld voor de periode 2024-2025 komt niet overeen met de afspraken in het protocol", legt Bertrand uit. Het bedrijf heeft een aantal aanbevelingen van de Nationale Bank naast zich neergelegd en dat kan niet, vindt de regering.

Bertrand toont wel begrip voor de situatie. "Dat de automaten niet op exact dezelfde plaatsen worden geïnstalleerd als afgesproken maakt niet zoveel uit. Sommige locaties die de Nationale Bank heeft vastgelegd zijn theoretische plaatsen die in de praktijk te moeilijk bereikbaar zijn voor de mensen. Maar de spreiding die we afgesproken hebben, moet wel gerespecteerd worden."

Het is enorm belangrijk dat mensen altijd aan hun cash geld kunnen. We volgen dit van heel nabij op

Alexia Bertrand (Open VLD), staatssecretaris voor Consumentenbescherming

Volgens Batopin wordt de lijst met locaties om praktische redenen niet altijd gevolgd in de nieuwe plannen. "Er is soms een verschil tussen een theoretisch model en de praktijk. We zijn vaak in overleg met gemeentebesturen en proberen vanuit onze ervaring ook voor plekken te kiezen waar mensen verwachten dat ze cash geld kunnen afhalen", legt locatieverantwoordelijke Marie Janart uit aan "WinWin".

Bovendien is het vinden van geschikte locaties ook niet altijd eenvoudig, klinkt het bij Batopin. "Je moet een geschikt gebouw of geschikte parking vinden om die automaten te kunnen installeren."

Beluister het gesprek met minister van Financiën Vincent Van Peteghem in "WinWin":

Zoektocht naar een geldautomaat

Uit een enquête van de Europese Centrale Bank (ECB) van december 2022 bleek dat er nergens in Europa zo wordt geklaagd over de beschikbaarheid van geldautomaten als in ons land. Het aantal klachten nam ook fel toe. Intussen is het op veel plaatsen nog steeds lastig om nog een geldautomaat te vinden. Gaat de uitrol van dat nieuwe netwerk niet te traag?

"Ik hoor ook dat er hier en daar klachten zijn over de trage vervanging van geldautomaten. Dat er op sommige plaatsen automaten verdwijnen zonder dat er nieuwe in de plaats komen. Ik maak het zelf ook mee en het is superbelangrijk dat mensen altijd toegang hebben tot hun cash geld", vindt staatssecretaris Bertrand.

Uitgebreid netwerk tegen eind 2025

Batopin maakt zich sterk dat ze tegen het einde van 2025 een netwerk hebben uitgebouwd dat ervoor zal zorgen dat cash geld "voor een lange termijn beschikbaar zal zijn vlak bij elke burger".

De regering nam nog geen initiatief om de afspraken ook in een wet te gieten. Volgens het kabinet van minister Van Peteghem is het bovendien ook niet mogelijk om ze op die manier af te dwingen indien nodig. Ook volgens staatssecretaris Bertrand is wetgeving niet aan de orde. "Ik heb er vertrouwen in dat dat in orde komt. De Nationale Bank en Batopin gaan nu opnieuw aan tafel zitten om dit te herbekijken. We volgen dit van heel nabij op."

Meest gelezen