Nicolas Maeterlinck

Deontologische Commissie Vlaams Parlement verklaart klacht tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang) onontvankelijk

De Deontologische Commissie van het Vlaams Parlement verklaart de klacht van Mieke Schauvliege (Groen) tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang) onontvankelijk, omdat concrete feiten en een dossier ontbreken. Daardoor kan de klacht niet ten gronde behandeld worden. De klacht ging over de mondmaskers die Dewinter via Chinese tussenpersonen zou hebben verkregen.

Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege diende op 22 december een klacht in tegen Dewinter wegens een vermoedelijke overtreding van de deontologische code. Ze deed dat na berichtgeving in de media over een rapport van Staatsveiligheid. Daaruit zou gebleken zijn dat Dewinter via Chinese tussenpersonen mondmaskers aangekocht zou hebben.

Volgens Jeroen Tiebout (N-VA), lid van de Deontologische Commissie, riskeerde Dewinter een publieke blaam. Dat zei hij in december, toen Schauvliege de klacht neerlegde. "Dat is toch iets wat je als volksvertegenwoordiger niet wil meemaken."

Tot zo'n blaam zal het dus niet komen. De Deontologische Commissie heeft Dewinter, zijn raadsman en Schauvliege gehoord en oordeelde vandaag dat het dossier niet ten gronde behandeld kan worden, wegens het ontbreken van concrete feiten en een dossier.

Op 28 december had de Commissie al extra informatie opgevraagd bij Staatsveiligheid over de Chinese mondmaskerdeal van Dewinter. Maar die informatie heeft dus niet tot een doorbraak geleid.

Dewinter kwam in opspraak in de nasleep van de controverse rond zijn partijgenoot Frank Creyelman. Die zou zich hebben laten betalen door een Chinese spion om de politieke besluitvorming te beïnvloeden. Dewinter zelf zei eerder al dat het enkel om oude informatie ging waarvoor hij eerder al vrijgepleit was. Hij zou enkel vergoedingen gekregen hebben van Chinese contacten voor etentjes en onkosten.

Meest gelezen