Orry Van de Wauwer is naast Vlaams Parlementslid ook gemeenteraadslid in Antwerpen

Antwerps parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) stapt uit politiek na onvrede met Vlaamse lijst: "Te weinig focus op stad"

Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer stopt met de politiek en is geen lijsttrekker meer voor CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt. Hij verwijt zijn partij dat kandidaten uit de stad geen plek krijgen op de Vlaamse en federale lijst. "Een wrang gevoel."

De Antwerpse afdeling van de CD&V zit al langer met de handen in het haar. Voor de Vlaamse verkiezingen in juni werd oorspronkelijk Tinne Rombouts naar voren geschoven als lijsttrekker voor de provincie Antwerpen. Eind december stelde zij haar plek opnieuw beschikbaar omdat ze het niet eens was met hoe de stikstofproblematiek werd aangepakt. 

Gisterenavond werd de opvolger - en dus nieuwe lijsttrekker - gekozen. Dat werd de 60-jarige Katrien Schryvers, die lange tijd burgemeester van Zoersel was. Sinds 2009 zat ze haast onafgebroken in het Vlaams Parlement. 

Orry Van de Wauwer, die nu zeven jaar in het Vlaams Parlement zit, kreeg naar eigen zeggen de plaats van lijstduwer - de laatste plek op de lijst - aangeboden, maar weigerde die. 

De CD&V'er is niet tevreden met de lijst, omdat er volgens hem geen vertegenwoordiging van de stad is. Gilles Bultinck, de burgemeester van Vosselaar, krijgt namelijk de tweede plaats op de Vlaamse lijst. Burgemeester van Herentals Mien Van Olmen staat op de derde plek en burgemeester van Bornem Greet De bruyn op de vierde. Niemand uit de stad zelf dus.

"Ik wil geen afbreuk doen aan de kwaliteiten van die mensen, maar met deze lijst kan ik niet geloofwaardig ontkennen dat onze partij er enkel voor het platteland zou zijn", schrijft Van de Wauwer op Instagram en X. "Vanuit die vaststelling geloof ik niet dat ik nog vol overtuiging de gemeenteraadslijst in Antwerpen kan trekken. Dat doe ik met een wrang gevoel."

Van de Wauwer was zelf niet per se uit op de lijsttrekkersplaats, benadrukt hij nog. "Mits een andere puzzel, had ik de lijstduwersplek wel opgenomen. Die boodschap heb ik maanden geleden al aan mijn partij gegeven: ik vind het belangrijk om een sterke vertegenwoordiging in het Vlaams Parlement voor CD&V vanuit de stad Antwerpen te hebben. Als we daarmee iemand nieuw kunnen lanceren, wil ik die lijst met veel plezier steunen als lijstduwer en zelf focussen op de uitdagingen in Antwerpen op niveau van de gemeenteraad."

Van de Wauwer kwam in 2017 in het Vlaams Parlement als opvolger van Caroline Bastiaens, die schepen werd. In 2019 werd hij verkozen vanop de vierde plaats. Hij is ook deelstaatsenator. "In de politiek zijn de dagen lang, de weken lang, maar de jaren kort", besluit hij zijn bericht. Wat hij na deze legislatuur gaat doen, is nog niet bekend.

CD&V Antwerpen vindt keuze "jammer"

Antwerps CD&V-voorzitter Dieder Van Dooren reageert begripvol, maar nuanceert. "Het is een persoonlijke keuze van Orry en wij hebben daar alle respect voor. Maar dat neemt niet weg dat we het wel heel jammer vinden. Het is inderdaad zo dat aan de top van onze lijst geen Antwerpse kandidaten staan, dat vinden wij ook jammer. Anderzijds als Orry het lijstduwerschap had opgenomen, had hij Antwerpen toch zichtbaarheid gegeven. Maar het is nu zo en ik wil hem graag bedanken voor alles wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan in aanloop naar de verkiezingen."

CD&V zal nu op zoek gaan naar een nieuwe kandidaat. Wie dat wordt, is nog onduidelijk. "We moeten nu van nul herbeginnen en het is nog te vroeg om daar uitspraak over te doen", laat Van Dooren weten.

"CD&V besteedt steden niet volledig uit"

"De CD&V in de stad Antwerpen is de afgelopen jaren gestaag achteruit gegaan", zegt politiek journalist Rik Van Cauwelaert (De Tijd) in "De ochtend". "Niemand is in die stad opgestaan om er krachtig de leiding te nemen. Dat zie je ook in de gemeenteraad: drie zetels. Ze worden daar compleet overstemd door Groen en Vlaams Belang, in de oppositie. Er staat niemand klaar om Orry op te volgen als lijsttrekker."

Of de kritiek klopt dat CD&V te weinig inzet op de stad? "Neen", vindt Van Cauwelaert. "Er stroomt behoorlijk wat geld naar Antwerpen vanuit de Vlaamse regering, waar CD&V ook inzit. Met de peilingen in gedachten kiest CD&V voor de sterktes: de plattelandsburgemeesters. Al hebben ze ook nog vertegenwoordigers in Gent en Brugge. Je kan dus niet zeggen dat ze de steden volledig uitbesteden."

Meest gelezen