De leerlingen van de bakkerij-afdeling zijn nog volop bezig met het perfectioneren van hun Limburgse vlaaien.© Sven Dillen

Hier worden vijf nieuwe Limburgse vlaaien gemaakt, maar recepten zijn nog strikt geheim

Herk-de-Stad -

De leerlingen bakkerij van de Sint-Martinusscholen in Herk-de-Stad hebben vijf nieuwe recepten voor Limburgse vlaaien ontwikkeld. Die recepten blijven voorlopig strikt geheim. “Onze vlaaien hebben alles om echte klassiekers te worden”, zo verzekeren de jonge bakkers.

Gert Reynders

De Limburgse vlaai kreeg zopas een Europese erkenning als streekproduct, maar de leerlingen van de bakkerijschool in Herk-de-Stad zijn al langer bezig met het uitwerken van eigen recepten. “De nieuwe vlaaien passen in het project ‘Zooooo zoet is Limburg’, hiermee willen we aantonen dat onze leerlingen ook ondernemers zijn”, legt projectleider Mart Goos uit. “De leerlingen werkten vakoverschrijdend aan een 20-tal eigen concepten van zaken waarvoor Limburg bekendstaat. Zo werd het kunstwerk ‘The Walking Egg’ van Koen Vanmechelen getransformeerd tot ‘The Sitting Egg’, de afdeling automechanica ontwikkelde een fruitparfum voor auto’s enzomeer.”

Talitha Daems en Warre Stiers tonen trots hun creaties.© Sven Dillen

Lokale producten

Al deze creaties zullen op 22 februari worden voorgesteld in de Barenzaal van C-mine in Genk. Daar zal je dan ook de nieuwe Limburgse vlaaien van de leerlingen bakkerij van de Sint-Martinusscholen kunnen proeven. “Het bakken van Limburgse vlaai is een belangrijk onderdeel van onze opleiding”, zegt leerkracht Marc Vanweerts. “Elke week wordt hier wel Limburgse vlaai in de oven geschoven. We zijn dan ook zeker van plan om het label aan te vragen bij het FOD zodat we onze producten als echte Limburgse vlaai mogen verkopen in ons winkeltje.”

De vierde- en vijfdejaars van de bakkerij-afdeling hebben de Limburgse vlaai dus in een nieuw jasje gestoken. “We zijn gestart met het basisrecept, maar zijn creatief omgesprongen met de vulling en het uitzicht”, legt Warre Stiers (17) uit Binderveld uit. “Niet makkelijk want je moet rekening houden met de criteria waaraan een Limburgse vlaai officieel moet voldoen. Diameter, gewicht, deeg en vulling zijn gebonden aan bepaalde regels.”

“Ikzelf werk het liefst met lokale producten, vooral met fruit. Logisch als inwoner van de fruitstreek. Momenteel zijn we de recepten nog aan het perfectioneren. Maar ik ben nu al erg tevreden met het resultaat. Als ik ooit een eigen bakkerij heb, dan ga ik onze Limburgse vlaaien zeker bakken”, belooft Warre.

Leerkracht Marc Vanweerts steekt soms een handje toe.© Sven Dillen

Chocolade

Talitha Daems (16) uit Berbroek is een van de creatieve breinen van de bakkerij-afdeling. “We hebben heel veel smaakcombinaties geprobeerd. Sommige lukken, andere niet. Zo hebben we de combinatie van kersen met chocolade uitgetest. Voor pralines is dat een succesrecept. Maar voor Limburgse vlaai blijkt dat niet te werken. Ook het uitzicht is belangrijk. De vlaai moet mooi ogen, anders geraken ze niet verkocht.”

“We vinden onze vlaaien uiteraard zelf heel lekker, maar zijn nu benieuwd naar het oordeel van anderen. Hopelijk worden het klassiekers en gaan andere bakkers in de toekomst onze recepten gebruiken”, besluit Talitha.

Die recepten blijven strikt geheim tot 22 februari. “Nee, we kunnen nog niks verklappen”, schudt Mart Goos. Een tipje van de sluier misschien? “Oké dan, een van de nieuwe Limburgse vlaaien is een verrassende combinatie met pruimen.”

Naast de vlaaien hebben de leerlingen van de Sint-Martinusscholen nog een aantal lekkere dingen voor het project ‘Zooooo zoet is Limburg’ uitgewerkt. Wat dacht je van de Cosmogolem van Koen Vanmechelen die helemaal wordt nagebouwd in chocolade? Een lekkernij van maar liefst 65 cm hoog. Nog een opvallende creatie: een van de leerlingen tekende het gezicht van Matteo Simoni en Dana Winner met chocolade. De gelijkenis is alvast treffend, maar of het ook lekker is?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer