NMBS

Tachtig pendelaars urenlang vast op trein in de kou

Tachtig pendelaars zaten vrijdagochtend urenlang vast op een trein in Brugge door een koppelingsbreuk. Het treinverkeer tussen Brugge en de kust lag volledig stil.

Junior Verbeeke

De trein vertrok om 8.53 uur vrijdagochtend uit het station van Blankenberge richting Brugge. Maar ongeveer 1,5 kilometer voor de trein het station van Brugge binnen zou rijden, moest hij plots noodgedwongen stoppen. Door een koppelingsbreuk sloeg de laatste wagon los van de rest van de trein. De ongeveer tachtig pendelaars zaten urenlang vast.

Thermische dekentjes

“Het ging om een IC-trein richting Genk”, aldus Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. “De koppelingsbreuk heeft ertoe geleid dat de laatste wagon ongeveer anderhalve meter gescheiden was van de rest van de trein. Als die kabels scheuren, stopt de trein automatisch. Dat is wat er in Brugge ook gebeurd is.”

Ook de verwarming op de trein deed het niet meer. “Ze hebben ons thermische dekentjes gebracht en er bleef een verantwoordelijke aanwezig op de trein. De mensen van de NMBS deden hun best om ons te helpen”, vertelde een reiziger.

Tegen 12.00 uur kon de trein het station van Brugge binnenrijden, met alle reizigers aan boord, aldus Belga. Ook het treinverkeer tussen Brugge en de kust kon hervat worden. Een onderzoek moet uitmaken wat de oorzaak van het incident was.