© rr

“De collegialiteit in het peloton is soms ver te zoeken in het huidige wielrennen”

Gespreksonderwerp nummer één voor de start van de tweede etappe van de Vierdaagse van Duinkerke was de zware valpartij tijdens de openingsrit op 22 kilometer van de finish. Ook Hans De Clercq, sportdirecteur van Sport Vlaanderen-Baloise, geeft zijn mening. Bij die valpartij kwam Stijn Vandenbergh (AG2R) ten val, hij liep een zware hersenschudding op.

“Had de UCI er niet beter aan gedaan alle renners in dezelfde tijd te zetten?”, vroeg De Clercq zich af. “Wij, de sportdirecteurs, werden zo’n vijf minuten opgehouden door die val. Enkele jongens waren er erg aan toe. Dat bleek achteraf te kloppen. De collegialiteit is soms ver te zoeken in het huidige wielrennen.”

De eerste beelden na de val waren verschrikkelijk. Stijn Vandenbergh lag onbeweeglijk languit op het wegdek. Buiten bewustzijn. Hij was het zwaarste slachtoffer van een crash met een vijftigtal renners. Vandenbergh was even het bewustzijn kwijt en werd met een zuurstofmasker op in de ambulance gelegd.

“Ik wil nog wel eens babbelen met de voorzitter van de UCI”, vervolgde De Clercq. “Ik heb daar geen enkel belang bij, want mijn team zal zeker niet meedoen voor de eindzege. Die jongens zijn hier om te leren. Maar gewoon uit principe. Men heeft het alsmaar over veiligheid en solidariteit, maar er gebeurt weinig of niets. Bij ons was enkel Christophe Noppe betrokken in de val. Hij liep schaafwonden op. De rest van de ploeg werd opgehouden door die valpartij.”

Geen Stijn Devolder en Gaetan Bille meer aan de start van de tweede etappe

Ook Veranda’s Willems-Crelan deelde in de brokken tijdens de openingsetappe van de Vierdaagse van Duinkerke. Stijn Devolder en Gaetan Bille verschenen alvast niet meer aan het vertrek van de tweede rit.

“Stijn Devolder heeft enkele serieuze kneuzingen opgelopen aan de ribben”, legt sportdirecteur Ivan De Schamphelaere uit. “Hij is naar huis gekeerd en zal daar herstellen van zijn verwondingen. Ook Gaetan Bille heeft de Vierdaagse van Duinkerke ondertussen verlaten. Bille liep een breukje op aan de linkerenkel. Hem wacht ook een periode van revalidatie.”

“Dan is er nog Stef Van Zummeren”, vervolgde De Schamphelaere. “Hij start, maar heeft kneuzingen opgelopen aan het staartbeen en de ribben en een hematoom aan de kuit. Tim Merlier sukkelt met een opspelende knie en Sander Cordeel heeft schaafwonden over het hele lichaam. Daarnaast braken wij ook nog eens vier fietskaders. De eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke heeft er bij ons dus ook zwaar ingehakt.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer