Aanschuiven op spoeddienst door gladde wegen: Gents ziekenhuis kon zelfs geen andere noodoproepen aannemen

© fvv

GENT -

Het was donderdagavond spekglad op verschillende plaatsen in Gent. Tientallen fietsers en voetgangers kwamen met breuken of schaafwonden binnen op de spoeddiensten. Het AZ Jan Palfijn moest zich zelfs kortstondig afmelden van de noodcentrale omdat het te druk was.

Laura Moens

Het was voor veel fietsers en wandelaars even schrikken toen ze donderdagavond de weg op gingen. Op sommige plaatsen lag het er spekglad bij in onze stad. De strooidiensten hadden donderdagmorgen nochtans hun werk gedaan, maar doorheen de dag bevroor het wegdek sneller dan verwacht. Dat zorgde voor gevaarlijke situaties met soms pijnlijke breuken tot gevolg.

De Stad Gent besloot rond 18 uur extra strooirondes te doen waarbij één ploeg de rijwegen voor zich nam, terwijl de andere de hellingen en onderdoorgangen strooide. In de nacht van donderdag op vrijdag werd er rond drie uur nog eens gestrooid.

Op de verschillende spoeddiensten van de Gentse ziekenhuizen kwamen tientallen fietsers en wandelaars binnen met schaafwonden of kneuzingen aan de schouders of polsen door een valpartij. Ernstige verwondingen bleven gelukkig uit.

Afmelden noodcentrale

Bij het AZ Jan Palfijn kwamen - van donderdagavond tot en met vrijdagvoormiddag - 24 mensen binnen die zich door de gladheid bezeerd hadden. Samen met tal van andere patiënten die kwamen aankloppen voor eerste hulp werd het op een gegeven moment heel druk op de dienst.

“Op een bepaald moment was het aanschuiven en hadden we een toevloed aan ambulances”, zegt Josse Abrahams, communicatieverantwoordelijke van het ziekenhuis. “We hebben dan even, kortstondig weliswaar, moeten ingrijpen en geen oproepen van de noodcentrale aanvaard.” Intussen is die drukte gaan liggen.

In het UZ Gent waren er vrijdag 8 mensen binnengekomen, maar het ziekenhuis verwacht nog meer patiënten. “Het gaat vooral om fietsers en voetgangers”, zegt het ziekenhuis. “Ook mensen die bijvoorbeeld van het trapje aan hun appartement waren geslipt.”

Rustig

In het AZ Sint-Lucas en AZ Maria Middelares bleef het rustig. Het AZ Sint-Lucas heeft het over vijf mensen die op de spoeddienst terechtkwamen door een valpartij. “Niet meer dan anders”, zegt communicatieverantwoordelijke Maartje Musschoot.

Bij het Maria Middelares ziekenhuis werden vrijdagmorgen geen nieuwe mensen binnengebracht door een valpartij. “Vooral donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag kwamen mensen aankloppen”, zegt communicatieverantwoordelijke Catherine Zenner. “Maar zwaargewonden vielen er gelukkig niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen