Cuypers en co. druipen ontgoocheld af.© Isosport

Nu al zwarte januarimaand voor AA Gent: KV Mechelen smeert Buffalo’s eerste thuisnederlaag in competitie aan

Ai, ai Gent. Terwijl de financiën weer rooskleurig ogen, gaat het op het veld helemaal mis. Eerst Club Brugge, nu ook KV Mechelen (1-2): het worstcasescenario dat januari kon worden, ontvouwt zich nu al. Of hoe de afwezigheid van Watanabe zuur opbreekt.

Koen Van Uytvange

Uitgeschakeld in de beker met een noodploeg en meteen ook verloren in de eerste competitiewedstrijd na Nieuwjaar: januari blijkt nu al de nachtmerrie waar bij AA Gent voor gevreesd werd. Thuis verliezen van KV Mechelen (1-2), dat was al twaalf jaar geleden. Maar door alle afwezigen, verkochte spelers maar vooral ook geblunder achterin dreigen de Buffalo’s te zakken in het klassement. Hein Vanhaezebrouck zou voor een keer liever geen gelijk hebben gekregen. Helaas, de drie tegengoals in vier dagen onderstrepen zijn claim dat Watanabe de boel achterin bij elkaar hield.

Het dwong Vanhaezebrouck ook al tot een andere defensieve stelling. Bram Lagae, aan de basis van het tegendoelpunt tegen Club Brugge, verhuisde naar de bank. Vanhaezebrouck koos voor een viermansdefensie, met Agbor en Kandouss als centrale duo, en een versterkt middenveld waarin ook Gandelman een plek kreeg. Aanwinst Yokota startte meteen en eiste halverwege de aandacht op. Eerst door goed af te leggen op Gerkens, die op Coucke besloot. Kums mikte de rebound naast. Even later waren de rollen omgedraaid en legde Gerkens de bal panklaar voor de Japanner. Sokota miste. Zuur, want nog geen twee minuten later had KV Mechelen gescoord. En net als tegen Club kostte de noodoplossing achterin de Buffalo’s een goal. Agbor kopte plompweg tegen Lauberbach, die meteen uithaalde en de paal raakte. Foulon was sneller op de bal dan Samoise: 0-1. En dat terwijl de Antwerpse verdediger verder een alerte wedstrijd speelde.

Vreugde bij Foulon na de openingstreffer.© BELGA

Hoewel bij AA Gent wel wat misliep – Brown die ballen verloor, Cuypers die voortdurend vocht met de bal – had het toch snel moeten gelijkmaken. Een heerlijk hakje van Kums zond Cuypers alleen op Coucke af maar hij twijfelde en besloot onbesuisd op Coucke. De doelman van Malinwa ranselde ook nog een verraderlijke bal van Gandelman uit zijn kooi. De bezoekers ondergingen het spel maar Vanhaezebrouck mocht van geluk spreken dat het bij de rust niet 0-2 stond. Brown stond te slapen maar Van Hecke mikte naast. En zeggen dat Malick Fofana 900 kilometer verderop wél scoorde voor Lyon en Watanabe alweer niet speelde voor Japan. Pijnlijk, pijnlijk, pijnlijk.

Gelijkmaker De Sart

Meteen na de rust liep het eigenlijk voor geen meter meer bij Gent. Op het uur viel de gelijkmaker toch uit de lucht, toen De Sart van buiten de zestien de 1-1 in de verste hoek plaatste. Terwijl Foulon ontsnapte aan een tweede geel, dankzij een protesterende Cobbaut als afleidingsmanoeuvre, bracht Vanhaezebrouck voorin Depoitre en De Vlieger in. Mechelen wist het niet meer – Foulon flirtte weer met geel – maar het duurde toch Brown eindelijk de bal eens goed voor doel zwiepte, dat de Gentse hoop opflakkerde. Cuypers dwong Coucke tot een knappe save en schoot enkele tellen later weer op de goalie.

De Sart bracht Gent (voor even) langszij.© BELGA

En dan was het nu de beurt aan Kandouss om te blunderen. Op een eenvoudig te ontzetten bal ging hij volledig de mist in, waardoor invaller Malede ervandoor ging en Antonio de 1-2 maakte. Gent hing in de touwen en wist niet meer recht te staan. Malinwa pakt belangrijke punten, Gent heeft een week om de kern verder te stofferen. Het is nodig. Thuis tegen Westerlo de boot ingaan en het schip zal echt water beginnen maken…

Bill Antonio kroonde zich tot matchwinnaar bij Malinwa.© Isosport

DIGEST

AA Gent: Schmidt; Agbor, Kandouss, De Sart; Samoise, Kums, Gerkens (64’ De Vlieger), Gandelman (64’ Depoitre), Brown; Yokota (78’ Fadiga), Cuypers

KV Mechelen: Coucke; Vanlerberghe, Bates, Cobbaut; Hairemans (89‘ Asare), Van Hecke, Mukau, Foulon (75‘ Antonio); Schoofs, Mrabti (75’ Pflücke); Lauberbach (61’ Lauberbach)

Doelpunten: 26 Foulon 0-1, 60’ De Sart 1-1, 83’ Antonio 1-2

Gele kaarten: Mrabti, Kandouss, Samoise, Foulon, Cobbaut, Van Hecke

Rode kaarten: geen

Scheidsrechter: Jonathan Lardot

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer