© AFP

Jonge Brit Oscar Onley pakt eerste profzege in Tour Down Under op Willunga Hill: “Dit is best speciaal”

De 21-jarige Brit Oscar Onley (Team DSM Firmenich PostNL) heeft zaterdag zijn eerste profzege geboekt in de Tour Down Under, de Australische openingskoers van het World Tour-seizoen. Hij won op Willunga Hill de vijfde en voorlaatste etappe. Zijn landgenoot Stephen Williams (Israel-Premier Tech) gaat naar de leiding in het klassement.

Jonas Withouck
Bron: BELGA

Willunga Hill is een vaste stop in de Tour Down Under en zaterdag werd de 3,4 kilometer lange beklimming tweemaal aangedaan. De eerste passage leidde tot een flinke uitdunning van het peloton, na de tweede passage lag boven op de klim de aankomstlijn.

Simon Yates bracht met een versnelling op die tweede beklimming de Mexicaanse klassementsleider Isaac Del Toro in de problemen en deed een kopgroep van een achttal renners ontstaan. Daarbij onder meer tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe, die de sprint bergop echter te vroeg inzette.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alaphilippe en Yates bekochten hun inspanningen en moesten tevreden zijn met een respectievelijke vierde en zesde plek. Voorin was het de Brit Oscar Onley die naar zijn eerste profzege sprintte, voor zijn landgenoot Stephen Williams en de Ecuadoriaan Jhonatan Narvaez.

© AFP

Met nog één heuveletappe naar Mount Lofty te gaan, is Williams de nieuwe leider in het algemene klassement. Onley is tweede in dezelfde tijd, Narvaez en Del Toro derde en vierde op 5 seconden achterstand.

© AFP

Onley: “Dit is best een iconische klim”

De Britse wielrenner Oscar Onley (Team DSM Firmenich PostNL) heeft op zijn 21ste zijn eerste profzege geboekt in de vijfde etappe van de Australische Tour Down Under. “Het is best speciaal om mijn naam op het palmares van Willunga Hill te zetten”, zei hij na afloop.

Onley hield op Willunga Hill enkele grote namen uit de wielersport af, waaronder tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe en voormalig Vuelta-winnaar Simon Yates. “Best ongelooflijk”, lachte de jonge Schot de tanden bloot. “Ik wist dat ik in een goeie vorm was en ik wilde iets presteren in deze heuvelritten. Maar tegen dit soort jongens voelde ik me niet echt zeker.”

Met zijn overwinning van zaterdag treedt Onley in de voetsporen van tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador, want ook de Spanjaard boekte in 2005 zijn eerste profzege op Willunga Hill. “Dit is best een iconische klim. Mijn naam bij op dat palmares zetten, dat voelt best speciaal”, zei Onley.

Uit het niets komt Onley niet: al in 2022 maakte hij naam in de wielerwereld toen hij als belofte Tourwinnaar Jonas Vingegaard bergop het vuur aan de schenen legde in de Ronde van Kroatië. Uiteindelijk werd hij derde in die editie, na Matej Mohoric en Vingegaard.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer