© Dick Demey

HERBELEEF. Gehavend KRC Genk hervat na de winterbreak met gelijkspel tegen Cercle Brugge

KRC Genk sloot 2023 af met een klinkende thuiszege tegen Antwerp (3-0), maar 2024 ging helaas minder voortvarend van start. In eigen huis speelde een gehavend Racing gelijk tegen Cerlce Brugge.

Mathias Vranckx
RC Genk Logo
RC Genk
1
:
1
Cercle Brugge Logo
Cercle Brugge
Mathias Vranckx

Oyen: “We zijn meegegaan in het spel dat Cercle wilde spelen”

“Eigenlijk moeten we altijd de drie punten thuishouden. We zijn te veel meegegaan in het spel dat Cercle wilde spelen. Ze gebruiken veel de lange bal, maar wonnen ook de tweede ballen. Dat mogen we niet laten gebeuren. Daardoor hadden we het heel moeilijk. Vooral in de eerste helft, maar ook nog in het begin van de tweede periode.”

“Cercle Brugge heeft heel veel duelkracht op het veld staan, en we zijn te veel in die val getrapt. Als Racing Genk zijnde moeten we het hebben van onze voetballende kwaliteiten. We hadden meer moeten wegblijven uit die duels, en het erop wagen om de tegenstander na de controle van de bal te zetten.”

West-Vlaams initiatief

“Eens we wisten te scoren ging dat stukken beter. Er kwamen meer ruimtes omdat we de tegenstander meer achter de bal lieten hollen. Nu hebben we onbewust het initiatief aan Cercle gelaten, en dat is ons gedurende heel het eerste uur van de wedstrijd blijven achtervolgen.”

“Bijgevolg had ikzelf het ook heel moeilijk in dat eerste uur. Ik kwam niet veel aan de bal en zoals jullie weten kom ik dan niet goed tot m’n recht. Na de rust heb ik met momenten wel wat loopacties met de bal aan de voet kunnen maken waar ik er nu en dan goed doorkwam. Al bij al ben ik dus zeker niet ontevreden met m’n wedstrijd, maar ik wil nog veel bepalender worden. Een goal of een assist zou enorm deugd doen.”

Positie opvullen

“Ik wil de coach in ieder geval bedanken om me de kans te geven om nog eens aan een wedstrijd te mogen starten. Uiteraard vul ik nu een van de posities van de vele afwezigen op, maar ik voel dat Vrancken nog steeds in me gelooft en dat doet wel goed aan het vertrouwen. Ik hoop hem in de Limburgse derby van volgende week een cadeau te geven in de vorm van een goal of een assist. Ik wil zoveel mogelijk m’n stempel drukken.”

“Ik weet wat het is om een derby te spelen. De derby tegen STVV, dat is het van het. Ik ben een jongen van hier in de streek, dus voor mij betekent het nog net ietsje meer. Of we de favoriet zijn? We gaan er in ieder geval alles aan doen om hen te pakken.”

“Zij missen Koita, een van hun sterkhouders. Het is dus misschien wel het moment om hen te verslaan, maar vele mensen zullen Racing Genk als de favoriet aanduiden om deze match te winnen. We zullen zien wat het wordt, aanstaande zondag.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx

Hrosovsky: “Cercle Brugge bleef te makkelijk overeind”

“We kunnen niet tevreden zijn met een gelijkspel. Ik vind dat we elke thuismatch moeten winnen. Het maakt zelfs niet uit welke tegenstander dan ook tegenover ons staat. We zijn en blijven Racing Genk en moeten in staat zijn om elk team te kloppen. Dat verdienen onze fans.”

“Ik wil niet naar excuses zoeken, maar de omstandigheden waren ook verre van ideaal. Het was de eerste match van het nieuwe jaar, dus ik denk dat we er allemaal nog wat in moesten komen. Daarbij komen nog eens de extreme koude en het veld dat er bijgevolg niet bijster goed bij lag.”

“De tegenstander was uiteraard ook niet van de poes. Cercle Brugge is een stug team. In elke linie staat het heel goed. Utkus en Daland zijn nog jong, maar stralen achterin veel ervaring uit. Lemaréchal is de patron op het middenveld. Linksback Nazinho heeft veel snelheid. Denkey draagt de aanval. En zo kan ik er nog wel een paar noemen.”

“Dit alles maakte dat het voor Genk een moeilijke wedstrijd werd. Uiteraard zijn we ontgoocheld dat we slechts één punt pakken, maar we moeten het in perspectief plaatsen. We kampen met veel afwezigen doordat sommigen van m’n teamgenoten momenteel hun interlandverplichtingen aan het afwerken zijn op de Africa Cup, en onze kapitein Bryan Heynen die niet fit was voor de match tegen Cercle Brugge.”

“Los daarvan moeten we naar onszelf kijken en de jongens die wel op het veld stonden. We vonden gewoon het juiste ritme niet. Ik denk dat we het vooral lastig hadden met het feit dat Cercle ons fysiek overklaste. Ze zijn heel sterk. Dan noem ik weer namen als Utkus, Daland en Denkey. Maar ook Van Der Bruggen en Lopes. Dat zijn mannen die zich niet zomaar van de bal laten zetten.”

“Bijgevolg speelden wij iets trager dan normaal. De opbouw was langs onze kant soms te sloom. Tegen we in de zone van de waarheid kwamen stond Cercle Brugge met een overtal aan verdedigende spelers in hun eigen grote rechthoek waardoor we het gaatje niet vonden.”

“We scoren nog via Andi (Zeqiri, nvdr.), en raakten vanaf dan wat beter in ons spel, maar na de 1-1 ging het naar mijn mening nog te veel gelijk op. Eigenlijk moet je op dat moment Cercle Brugge overrompelen, en dat hebben we niet gedaan. Ze bleven vrij gemakkelijk overeind.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx

Zeqiri: “Er zat veel frustratie in die goal”

“We wisten dat dit een moeilijke match zou worden. Cercle Brugge doet het erg goed dit seizoen. Ze hanteren veel de lange bal, maar komen er daarmee ook veel goed uit omdat ze sterke spitsen hebben. Denkey is een beest. Dat bewees hij nog maar eens. We gaven alles wat we in ons hadden, maar we moeten durven toegeven dat het er niet echt uit kwam.”

“Het ligt in mijn natuur dat ik alle matchen wil winnen, maar ik denk dat we over negentig minuten bekeken tevreden kunnen en moeten zijn met dit gelijkspel. We moeten durven erkennen dat Cercle Brugge de betere ploeg was. Ze hebben een goeie mix van ervaring en jeugdigheid. Felix Lemaréchal was op het middenveld met momenten zeer indrukwekkend.”

Dertig seconden

“Gelukkig kan ik vlak na het uur scoren. Dat was alweer een tijdje geleden. Sinds ik hier kwam was het een periode van hoogtes, maar ook veel laagtes. Ik wist bij m’n debuut direct te scoren tegen topclub Union, maar daarna zakte ik wat weg doordat de coach vooraan veel opties heeft. Ik moet nu eenmaal m’n momenten pakken. Het is leuk om direct na je invalbeurt de bal tegen de netten te kunnen rammen. Hoe lang stond ik nog maar op het veld? Dertig seconden? Ja, dat is wel heel snel.”

“Ik denk dat ik bij m’n tweede balcontact weet te scoren. Als ik het goed voor heb leg ik iets daarvoor de bal al eens af met m’n borst, maar het is niet onaardig om zo vlug te scoren. Op goal schieten is nu eenmaal wat ik het allerliefste doe.”

Twaalfde man

“Die goal deed vooral goed aan het vertrouwen. Niet alleen aan dat van mij, maar ook aan dat van de hele ploeg. Je voelde ook dat de twaalfde man er vanaf dan weer meer achter ging staan. Ik moet toegeven dat ze van te voren ook niet veel reden hadden om ons aan te moedigen, want het was met momenten maar slappe koffie van onze kant.”

“Ik besef dat ik aanweziger moet worden in een match. Bij m’n goal trapte ik veel frustraties van me af. Ik wist dat ik niet mocht twijfelen. Als spits moet je altijd klaar zijn, en dat was ik in deze fase. Draai of keer het hoe je wil, maar vooraan in het veld is en blijft de zone van de waarheid. Net voor ik aanlegde, dacht ik bij mezelf, ik heb er genoeg van. Het wordt alles of niets. En het werd alles. De bal vloog mooi in het hoekje binnen.”

Spitsbroeder Arokodare

“Ik heb de goal deels te danken aan m’n spitsbroeder Tolu. Hij riep me bij hem toen ik het veld inkwam en zei dat ik dicht in z’n beurt moest zwerven dat ik de tweede ballen na de luchtduels voor m’n rekening wou nemen. Dat was ook exact wat gebeurde bij het doelpunt dat we maken. Arokodare gaat in duel. De Cercle-verdediging kopt de bal weg, maar doordat Tolu goed stoorzender speelt kan ik de bal aannemen en binnenschieten.”

“Ik vermeldde eerder al dat er voorin veel concurrentie is, maar ik zie dit niet als een strijd. We zijn en blijven één ploeg. Als ploeg kunnen we matchen winnen. Niet als individuen. Ik heb de coach tegen Cercle kunnen bewijzen dat ik ook met bijvoorbeeld Arokodare samen kan spelen. Meestal opteren we voor één diepe spits, maar er zijn meerdere mogelijkheden. Als we maar winnen. Wie scoort is uiteindelijk niet zo belangrijk.”

“Wel was het een feit dat we na de 1-1 beter gingen voetballen. We wisten het eerdere overwicht van Cercle Brugge te herstellen in die laatste 25 minuten. We weten nagenoeg altijd wilskracht te tonen, maar dat bracht de voorbije maanden weinig op. Nu bewijzen we dat we die veerkracht ook kunnen omzetten in een doelpunt. Dat geeft vertrouwen naar de toekomst toe.”

Limburgse derby

“De volgende uitdaging die ons wacht is de derby tegen Sint-Truiden. In de heenronde hebben we ons laten verrassen door hun voetballende kwaliteiten. Ik herinner me dat we toen een heel moeilijke namiddag kenden. We vochten nog knap terug tot 3-3, maar hadden het nooit zo ver mogen laten komen.”

“Dat gaat ons nu niet meer overkomen. Het gaat sowieso een compleet andere match worden. Zij missen spelers door de Afrika Cup. Wij ook. We moeten gewoon alles geven om daar te winnen. Dat besef ik. Niet alleen voor de supporters, maar ook voor onszelf. De concurrentie blijft ons op de hielen zitten, dus we kunnen ons niet veel foutjes veroorloven.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx
Racing Genk en Cercle Brugge houden het op 1-1. De Limburgers sluipen een puntje dichter bij AA Gent, maar Club Brugge en Antwerp kunnen later dit weekend nog over blauw en wit springen. Hoe dan ook blijft het razendspannend in de Jupiler Pro League. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
We krijgen minstens vijf minuten extra tijd
Mathias Vranckx
De Genkse invaller komt te laat bij Van Der Bruggen. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Galarza neemt een afvallende bal aan en schiet centraal op Warleson
Mathias Vranckx
Galarza laat een vrije schop zomaar in de gevarenzone vallen. Utkus kan niet profiteren. 
Mathias Vranckx
Wouter Vrancken krijgt geel wegens protest. 
Mathias Vranckx
Lemaréchal speelt een zeer puike partij en wordt onderuit gehaald door Cuesta. Die krijgt terecht geel. 
Mathias Vranckx
Da Silva Lopes trekt de snelle Sor neer. Geel is zijn deel. 
Mathias Vranckx
Da Silva Lopes toont dat hij niet traag is. Hij kapt sluw Cuesta uit en besluit dan recht op Vandevoordt. 
Mathias Vranckx

16.834 aanwezigen

Op deze barkoude winteravond zakten er 16.834 toeschouwers naar de Genkse Cegeka Arena af. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
1-1 Zeqiri! De Zwitser is nog maar net ingevallen, of maakt al een knappe goal! Bij Cercle wordt de bal achterin weggekopt, maar Zeqiri weet er wel raad mee. Hij laat de bal één keer botsen en schiet onhoudbaar in de verste hoek binnen. Alles te herdoen in de Cegeka Arena. 
Mathias Vranckx
Aangeboden door onze partners