Grote opkomst in pluktuin op Operaplein: “De prachtige tulpen fleuren deze koude winterdag op”

Antwerpen -

Op het Operaplein komen mensen gratis vijftien fleurige tulpen plukken. De opkomst voor het initiatief van ‘Groen van bij ons’ is immens. Alle leeftijden zijn blij met het stukje groen in de stad op de koude winterdag.

Margot De Clercq

Mensen staan aan te schuiven tot op de Keyserlei tot aan het kruispunt met de Van Ertbornstraat. Iedereen wil een gratis tulpenboeket dat wordt aangeboden door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Voor het tweede jaar op rij voorzien ze met het initiatief ‘Groen van bij Ons’ een pluktuin op het Operaplein. Het seizoen van de voorjaarsbloemen is van gestart en iedereen mag vijftien tulpen plukken.

Alexa (8) en Julie (6) kiezen hun lievelingskleuren uit het uitgebreide aanbod. “Het is heel leuk, maar ik heb wel keuzestress”, zegt Alexa, terwijl ze goed natelt hoeveel tulpen ze nog mag plukken.

“Het is niet zo gemakkelijk: je moet kijken welke bloemen mooi dik zijn en of ze geen kapotte blaadjes hebben”, legt Julie uit. “Dan moet je ze heel voorzichtig uit de bak plukken zodat je geen andere bloemen beschadigt.”

Mama Julie is blij dat ze haar meisjes overtuigde om de kou te trotseren. “Het zijn echt stadsmeisjes. Het is daarom belangrijk dat we soms toch eens de natuur intrekken of dat we de planten gaan opzoeken zoals nu. Op deze manier zien ze ook vanwaar de bloemen komen en dat ze niet zomaar bij ons op tafel worden getoverd.”

© Joris Herregods

Alle leeftijden

Kleine kindjes graaien de tulpen uit de bakken, een koppeltje kiest samen een mooi boeket uit en vrienden hebben hier in de pluktuin afgesproken.

“We hebben drie kwartier aangeschoven”, zegt Thomas (26). “Ik woon hier om de hoek en het is leuk om even wat groen in de stad te hebben. Je krijgt de mensen op die manier ook buiten in de winter.”

Met zijn tulpen brengt hij een vrolijke toets in het huis waar hij samen met vrienden woont. “Vijftien is meer dan genoeg he, ik wil er gerust een paar afstaan aan vrienden die langskomen.”

Samen met Geerte (29) zoeken ze hun favoriete tulpen uit. “Ik ga mijn boeketje aan mijn ouders geven”, zegt Geerte. “De activiteit zelf is al leuk op zo’n koude winterdag. Die prachtige kleuren fleuren echt je dag op.”

Mensen staan aan te schuiven tot op de Keyserlei.© Margot De Clercq

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners