Protest in Frankfurt - 20 januari
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Meer dan 300.000 mensen protesteren in Duitsland tegen radicaal-rechts 

In heel Duitsland hebben meer dan 300.000 mensen geprotesteerd tegen de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). De grootste bijeenkomsten vonden plaats in Hannover, Frankfurt en Dortmund waar de demonstraties steeds meer dan 30.000 mensen op de been hebben gebracht. De manifestaties komen er nadat bekend geraakte dat kopstukken van de AfD-partij in november in Potsdam hebben samengezeten met neonazi's. 

De demonstraties, die al dagen aan de gang zijn, zijn een reactie op de omstreden ontmoeting tussen AfD-politici en neonazi's in november in Potsdam, die onlangs uitlekte via de nieuwssite Correctiv. Tijdens die meeting zou de "remigratie" en dus deportatie van migranten en minderheden besproken zijn.

Aan de meeting namen ook een aantal leden van de Duitse christendemocraten van CDU deel, de partij van voormalig bondskanselier Angela Merkel die nu in de oppositie zit. Bondskanselier Olaf Scholz steunt de protesten. De deportatie, of "remigratie", waarover de AfD'ers het hadden, is volgens hem "een aanval tegen de democratie". "Ik zeg het klaar en duidelijk: rechts-extremisten vallen onze democratie aan", verklaarde hij gisteren.

BEKIJK - "Voor mij voelt dit als de apocalyps in slow motion", zo verwoordt een betoger haar afkeer voor de AfD:

Videospeler inladen...

In Hannover, in het noorden van Duitsland, kwamen volgens de organisatoren vandaag 35.000 mensen op straat. De politie kon dat aantal voorlopig niet bevestigen. Onder meer de voormalige Duitse president Christian Wulff (CDU) en Stephan Weil (SPD), de minister-president van de deelstaat Nedersaksen, spraken de betogers er toe.

Protest in Hannover - 20 januari

Ook in Frankfurt, de grootste stad in de Duitse deelstaat Hessen, zijn vandaag volgens de politie ongeveer 35.000 mensen de straat opgekomen voor een vreedzaam protest onder de slogan "Verdedig de democratie". 

Andere grote demonstraties waren er in Dortmund (ongeveer 30.000 betogers), Karlsruhe (zo'n 20.000 mensen) en Braunschweig (zowat 20.000 demonstranten). Ook in Nürnberg, Aachen, Kassel, Halle, Giessen en Recklinghausen telde de politie meer dan 10.000 aanwezigen. 

Op heel wat plaatsen kwamen veel meer mensen dan verwacht opdagen en moesten demonstratiegebieden uitgebreid worden of protestroutes aangepast worden. De betogers krijgen de steun van vakbonden en allerhande middenveldorganisaties.

Protest in Frankfurt - 20 januari
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Over het hele land, van noord tot zuid, vonden grote of kleine protesten plaats. In totaal zouden volgens de Duitse politie vandaag zo'n 300.000 betogers op straat gekomen zijn. Zelfs op Sylt, een populaire vakantiebestemming voor de Duitse gegoede klasse in de Noordzee, kwamen volgens de politie 600 mensen betogen. 

Het hele weekend lang zijn er protesten gepland in Duitsland. In Hamburg moest gisteren een manifestatie om veiligheidsredenen worden stilgelegd omdat veel meer volk opdaagde dan was verwacht. De politie sprak er over 50.000 deelnemers, de organisatoren over 80.000. Ook morgen volgen er nog demonstraties.

Protest in Hamburg - 19 januari

Meest gelezen