Nicolas Maeterlinck

Thierry Baudet lanceert Vlaamse afdeling van Forum voor Democratie in Genk

De Nederlandse politicus Thierry Baudet heeft vanavond in Genk de Vlaamse tak van Forum voor Democratie, kortweg FvD, gelanceerd. "Het is ontzettend belangrijk dat ons verhaal ook in Vlaanderen wordt gehoord", zo zei Baudet bij de lancering van de Vlaamse afdeling van de rechts-populistische partij. Baudet wil in juni met FvD Vlaanderen naar de Europese parlementsverkiezingen trekken.

"We zijn onderdeel van eenzelfde natie, we hebben zeshonderd jaar geleden eenzelfde beweging gestart. Het is raar dat Vlaanderen onderdeel is van Belgiƫ", aldus de partijleider, die afgelopen avond meermaals refereerde aan de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. "Als we dan toch in een soort Europees verband met elkaar moeten samenwerken, is het raar dat de 'Nederlanders' dat niet doen."

Baudet wil met het FvD ook in Vlaanderen een alternatief bieden voor de andere partijen (op rechts). Zo zijn zowel Vlaams Belang als de PVV van Geert Wilders stof van hetzelfde laken, klinkt het. "Vlaams Belang vindt IsraĆ«l belangrijker dan Europa, heeft geen poot uitgestoken tijdens de coronacrisis en staat achter OekraĆÆne in plaats van onze grootse Europese bondgenoot, Rusland."

Concurrentie voor Vlaams Belang?

Toch belooft Baudet het Vlaams Belang "niet voor de voeten te lopen", of toch tijdens de nationale verkiezingen. "Hopelijk doen ze het zo goed mogelijk en kunnen ze de onafhankelijkheid realiseren. En dan zorgen wij dat Vlaanderen uit de EU kan."

Eerder zei Chris Janssens, Genkenaar en fractieleider van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, geen concurrentie te vrezen in de eigen achtertuin. "Voor iemand die zich niet laat leiden door feiten, is er in Vlaanderen geen voedingsbodem."

Leden ronselen

De komende maand gaat FvD op zoek naar nieuwe leden in Vlaanderen. "Als de verkiezingen in juni een succes zijn, dan gaan we in de volgende verkiezingsronde nadenken over andere niveaus", aldus Baudet.

FvD heeft momenteel Ć©Ć©n vertegenwoordiger in het Europees parlement, Marcel de Graaff. Hij maakte eerst deel uit van Identiteit & Democratie, de uiterste rechtse fractie waar ook Vlaams Belang, het Franse Rassemblement National en het Italiaanse Lega ItaliĆ« toe behoren. Maar door een geschil over OekraĆÆne stapte De Graaff - die voor zijn pro-Russische houding bekend staat - in 2022 uit de fractie.

Complotdenker

Tijdens de recente Nederlandse parlementsverkiezingen strandde FvD op drie zetels. Vier jaar eerder was Baudet met zijn Forum voor Democratie nog uit het niets de grootste partij geworden.Ā 

Daarna kende de partij een grote terugval, grotendeels door interne twisten en afsplitsingen, maar ook door de omstreden complottheorieĆ«n die Baudet verkondigde. Zo heeft hij gezegd dat hij denkt ā€œdat we geregeerd worden door een wereldwijde samenzwering van kwaadaardige reptielen."

Politici zouden van dat complot niet op de hoogte zijn, zo beweert Baudet, maar op het wereldtoneel is er Ć©Ć©n man die het wil bestrijden: de Russische president Vladimir Poetin. Daarom is die volgens Baudet "een held".

Twee keer aangevallen

Door zijn complotdenken en pro-Russische meningen was er vorig jaar nog heel wat te doen over een lezing die Baudet kwam geven aan de universiteit van Gent. Dat deed hij op uitnodiging van de conservatieve Gentse studentenvereniging KVHVĀ 

Vlak voor de lezing werd Baudet aangevallen door een dertiger van OekraĆÆense afkomst. De man sloeg Baudet op het hoofd met een paraplu. Later werd Baudet ook aangevallen in zijn eigen land: tijdens een verkiezingsbijeenkomst op cafĆ© in Groningen werd hij geslagen met een bierflesje.

Zondag was Thierry Baudet te gast in het VRT NWS-programma ā€œDe zevende dagā€, samen met drie politici van andere nieuwe of kleine partijen in Vlaanderen:Ā 

Videospeler inladen...

Meest gelezen