Aantal zware arbeidsongevallen in de bouw op laagste peil in tien jaar: “Onze inspanningen lonen”

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het aantal zware arbeidsongevallen in de bouw zat in 2023 op het laagste peil in tien jaar tijd, zo meldt Bouwunie op basis van cijfers van het sectorfonds Constructiv.

Vorig jaar gebeurden er in ons land 2.782 zware bouwongevallen, 27,6 procent minder dan de 3.846 zware arbeidsongevallen van 2018. Ook het aantal dodelijke arbeidsongevallen daalt volgens Bouwunie met de jaren. In 2022 stierven in België vier arbeiders aan een bouwongeval.

“Het is geruststellend dat de trend daalt, al streven we natuurlijk naar nul ongevallen”, stelt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “De veiligheidsopleidingen, waarvan er sinds vorig jaar een bijkomende verplicht is, de beschermingsmiddelen die de werkgever moet voorzien, de veiligheidsadviseurs die we naar werkgevers en werknemers sturen: al die inspanningen lonen.”

In de statistieken van Constructiv zitten enkel mensen die in België onderworpen zijn aan de sociale zekerheid, en dus niet de (talrijke) buitenlandse werkkrachten. “Daar is het moeilijker zicht op te krijgen, maar we werken eraan om die beter in kaart te brengen”, erkent Waeytens, “Bovendien: als de Belgische aannemers veiliger werken, dan genieten de buitenlandse werkkrachten daar ook van.”(MTS)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen