© Pieter Konings

© Pieter Konings

© Pieter Konings

© Pieter Konings

© Pieter Konings

© Pieter Konings

© Pieter Konings

© Pieter Konings

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

'Mysterie van Financiën' strijkt vier weken lang neer in Tongeren

Tongeren -

Vier weken lang worden de 900 leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar van VIIO Tongeren en Borgloon ondergedompeld in de wereld van financiën en economie. Van 15 januari tot en met 9 februari strijkt de interactieve expo ‘Mysterie van Financiën' neer op de school.

Pieter Konings

De interactieve tentoonstelling 'Mysterie van Financiën' dompelt de leerlingen onder in verschillende situaties waarmee zij zelfstandig de geheimen van de financiële wereld in de brede zin van het woord leren kennen. De tentoonstelling bestaat uit zeven modules die twee uur lang bezocht worden in groepjes van drie tot vier leerlingen. Via die modules verkennen de leerlingen verschillende aspecten van financiële educatie zoals een budget beheren en verantwoord consumeren. Ze ontdekken ook de basisconcepten uit de financiële wereld, de overheidsbegroting en de financiële structuur van samenlevingen. Elke module leidt tot een discussie tussen de leerlingen en zet hen ertoe aan om hun eigen mening te vormen.

Nadenken over toekomst

“De onderwerpen zijn gevarieerd”, zegt Ann Hellinx, die als leerkracht de tentoonstelling begeleidt. “Het omvat aspecten zoals rijkdom en weelde, maar gaat ook dieper in op concurrentie, toekomstplanning en de kunst van budgettering. Leerlingen krijgen zelfs de kans om in de schoenen van een minister te staan en begrotingen goed te keuren.” De tentoonstelling stimuleert leerlingen vooral om na te denken over hun toekomst. “Ze ontdekken dat hun studiekeuzes verbonden zijn met hun toekomstig inkomen en dat dit inkomen op zijn beurt gerelateerd is aan zaken zoals het bezitten van een mooie auto of woning of de mogelijkheid om te sparen of te beleggen.

“In het secundair onderwijs streven leerlingen naar het beheersen van 16 sleutelcompetenties, waaronder financiële geletterdheid”, zegt coördinator Pieter Konings. “Wij bieden een unieke ervaring aan onze leerlingen door deze interactieve loketten te bezoeken, wat een verfrissende afwisseling is van de gebruikelijke klasomgeving.”

Piet en Mia

De tentoonstelling is een initiatief van het Belvue Museum, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. “We hebben de tentoonstelling naar Tongeren kunnen krijgen dankzij het Fonds Piet en Mia. Dat zijn twee geëngageerde Limburgers die een fonds hebben opgericht onder de koepel van de Koning Boudewijnstichting”, zegt Guy Voets, coördinerend VIIO Tongeren.

Op zaterdag 27 januari stelt de scholencampus de expo open voor iedereen van 10 tot 13 uur. Inschrijven is wel verplicht via www.viio.be. Meer info op : www.facebook.com/viioTongeren www.viio.be

http://www.viio.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer