Is whatsappen met je dokter de toekomst? Orde der Artsen pleit voor kwaliteitslabel voor telegeneeskunde

Er moet een kwaliteitslabel komen voor alle vormen van telegeneeskunde. Dat zegt de Orde der Artsen. Steeds vaker zoeken we medisch advies via telefoon, video of zelfs via mobiele gezondheidsapps. "Dat heeft zijn voordelen", zegt de Orde der Artsen, "maar patiënten hebben nog te weinig garantie op een juiste diagnose."

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur "WinWin" op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be. 

Heb je een plotse huidaandoening en kan je de eerstkomende maanden niet terecht bij je dermatoloog? Dan kan je een arts via een app, zoals bijvoorbeeld Skindr, naar je probleem laten kijken. Je downloadt de app, neemt een paar foto’s van je huidprobleem en verstuurt die samen met je verhaal via die app naar een specialist. "Zie het als een soort whatsapp-consultatie", legt oprichtster en dermatologe Annelies Avermaete uit.  

Snelle diagnose is duurder

Maar hoe sneller je een diagnose wil, hoe hoger het tarief, staat in de voorwaarden van Skindr. Een gewone consultatie met antwoord binnen de 5 werkdagen kost 39 euro. Wil je sneller geholpen worden, dan betaal je daarvoor 59 euro of 99 euro, uit je eigen zak. Die online consultatie krijg je voorlopig nog niet terugbetaald. Maar voordeel is wel: je wordt snel geholpen, je krijgt de diagnose en behandelingsplan schriftelijk, en het voorschrift voor je medicatie wordt op je ID-kaart gezet.

Voor mij is het een win-winsituatie: patiënten moeten minder lang wachten, en ik kan sneller werken

Annelies Avermaete, dermatoloog

Voor de dermatoloog is het een win-winsituatie. "Zo werken we de lange wachtlijsten weg, en 95 procent van de mensen kan ik perfect helpen aan de hand van foto’s en hun verhaal. Het gaat sneller en efficiënter. Zo blijft er meer tijd in mijn praktijk over voor mensen die ik fysiek moet zien. Bovendien werkt het ook drempelverlagend: veel mensen schamen zich voor een huidprobleem en stellen daarom een bezoek aan de arts uit. Via de app valt die schaamte weg."

Beluister het gesprek met dermatologe Annelies Avermaete in "WinWin"

Oplossing voor lange wachtlijsten

"Een doktersafspraak via de telefoon, video of zelfs via een app, kan een oplossing zijn om je beter te organiseren als arts. Je kan lange wachtlijsten opvangen en mensen kunnen sneller een tweede opinie vragen.

Die voordelen erkent de Orde der Artsen, maar hun voorzitter Michel Deneyer is ook kritisch. "Hoe vager de klachten en hoe vager de relatie arts-patiënt, hoe moeilijker het is om aan geneeskunde op afstand te doen. Je mag je als arts echt niet vergissen! Voor een chronische huidaandoening zoals eczeem of acné is er geen probleem. Voor een verdacht vlekje raad ik het gebruik van een app af."

Uit een jaarlijkse bevraging van het IMA (Intermutualistisch Agentschap) bij 4000 mensen, blijkt ook dat er een algemene tevredenheid is over telegeneeskunde als het om administratieve zaken én de behandeling van chronische aandoeningen gaat.

Geen terugbetaling en wat met onze privacy?

Behalve het grotere risico op een foute diagnose, heeft geneeskunde op afstand een aantal beperkingen. "Patiënten moeten zich daar bewust van zijn. Je gegevens worden bijgehouden, maar gebeurt dat wel veilig?" Met andere woorden: is de privacy van de patiënt voldoende beschermd, op dezelfde manier als dat in de praktijk van een arts gebeurt? "Bovendien krijg je bij veel vormen van telegeneeskunde nog niets terugbetaald van het ziekenfonds", merkt de Orde op. 

De privacy van onze patiënten wordt beschermd omdat wij hun gegevens verdelen over verschillende servers

Annelies Avermaete, dermatoloog

Dermatoloog Avermaete van Skindr: "De gegevens van onze patiënten worden opgesplitst op verschillende servers. De foto’s op de ene, de namen op een andere. Zo garanderen wij een bescherming van die gegevens. Wij willen ook graag terugbetalingen kunnen invoeren, maar daarvoor moet onze app eerst door de minister van Volksgezondheid goedgekeurd worden als volwaardig consult." 

Pleidooi voor kwaliteitslabel

Maar hoe weet je of er een echte en bekwame arts achter die app of telefoon zit? Hoe weet je dat je niet te veel betaalt voor medische hulp? Om te waken over de kwaliteit van de medische dienstverlening wil de Orde der Artsen dat er een kwaliteitslabel komt voor alle vormen van telegeneeskunde. "Wetenschappers moeten samen met de beroepsverenigingen van artsen rond de tafel gaan zitten om richtlijnen op te stellen."

In tussentijd is geneeskunde op afstand wel een goede aanvulling op de klassieke geneeskunde waarbij je gewoon langsgaat bij je dokter, geeft de voorzitter van de Orde der Artsen toe. "Maar onderschat op geen enkele manier het belang van het face-to-facecontact in de arts-patiëntrelatie", zegt hij nog. "Tijdens een fysiek gesprek kan een arts veel belangrijke informatie te weten komen. Iets wat je via een app niet kunt."

Meest gelezen