Direct naar artikelinhoud
Blik op BelgiëVeurne

Hoe Biddit in zes jaar tijd de verkoopzaal overnam: ‘Het menselijke aspect is een gemis, maar de meerwaarde is onweerlegbaar’

Hoe Biddit in zes jaar tijd de verkoopzaal overnam: ‘Het menselijke aspect is een gemis, maar de meerwaarde is onweerlegbaar’
Beeld rv

Achterin café ‘t Nieuw Bulskamp in Veurne verzamelen een tiental lokale boeren voor de openbare verkoop van een stuk landbouwgrond dat toebehoort aan de kerkfabriek. Organiserend notaris Pieterjan Tailly geeft bij wijze van test een kort klopje met zijn houten hamer. “Drie keer afkloppen en ik mag de kandidaat-koper met het laatste bod proficiat wensen. Wees dus zeker als je je hand opsteekt”, lacht Tailly fijntjes.

Wie tijdens een openbare verkoop een bod uitbrengt, maar daar achteraf toch van afziet, betaalt een fikse schadevergoeding. Een verkoopzaal is dus niet de plaats voor zwakke zenuwen of een onvoorspelbare tic nerveux in de arm, maar wel vruchtbare grond voor een tactisch duel tussen kandidaat-kopers. Notarissen met veel werkjaren op de teller koesteren vaak folkloristische verhalen van geanimeerde openbare verkopen op café, maar ze worden een zeldzaamheid, want ook het notariaat digitaliseert.

Zowat alle openbare verkopen worden via Biddit geregeld, een online platform dat het notariswezen in 2018 introduceerde omdat de interesse in openbare verkopen al jaren daalde. “Je moet als potentiële koper tijd vrijmaken om tijdens de week en overdag te gaan bieden op café. Bijzonder aantrekkelijk is die oude formule nooit geweest, maar openbare verkopen hebben wel nog steeds bestaansrecht. Bij geblokkeerde erfenissen of bewindvoering is dat bijvoorbeeld de enige mogelijke verkoopformule”, schetst Carol Bohyn, woordvoerder van Notaris.be.

Op zes jaar tijd evolueerde Biddit van onbekende tool naar dominant platform. “Als notaris kwam je met die fysieke openbare verkopen meer onder de mensen. Je trakteerde een rondje, als strategische pauze tussen de biedingen. Sommigen bestelden geen koffie of water, maar een dubbele whisky ‘want de notaris trakteert’”, knipoogt Bohyn. “Dat menselijke aspect is misschien een gemis, maar voorts is de meerwaarde van Biddit onweerlegbaar. De verkoper heeft meer kans op een marktconforme prijs omdat er doorgaans meer kandidaat-kopers zijn. Bij een fysieke verkoop kan iedereen zien wie een bod uitbrengt, wat weleens een gevoel van achterkamerpolitiek opwekt. Vooral in kleine dorpen begint zo’n verkoop soms een eigen leven te leiden. Biddit is veel transparanter. Kandidaat-kopers moeten zich op voorhand registreren, waardoor wij als notaris de solvabiliteit ook al even kunnen checken, om een rouwkoop te vermijden.”

Ook kopers zijn beter af met Biddit, want zij kunnen vanuit hun luie zetel bieden. Bovendien betalen ze minder notariskosten omdat de publiciteitskosten veel lager liggen – verkopen worden enkel nog online bekendgemaakt, niet in de krant – en die gedragen worden door de verkoper. Kopers moeten wel zeker zijn van hun financieel dossier, want het principe van opschortende voorwaarden geldt meestal niet.

Ook voor de oudere generaties kopers blijkt Biddit geen technisch euvel. De eerste Biddit-klant van notaris Bohyn was een 82-jarige vrouw. Haar zoon deed weliswaar de biedingen, in eigen naam, maar het huis stond op het einde van de rit en zonder meerkosten wel op naam van de moeder. Ook collega-notaris Tailly ziet vooral voordelen.

“Mensen die zich toch wat onzeker voelen, kunnen hulp aan hun notaris vragen. Meestal wordt er dan een maximumbedrag vastgelegd dat automatisch in het biedingsysteem wordt opgenomen. Je hoeft er dan eigenlijk niet meer naar om te kijken”, legt Tailly uit. “Sowieso is ook Biddit een tactisch spel. Je kunt acht dagen bieden, maar vaak is het zeven dagen windstil en komt de echte dynamiek pas in het laatste uur, of zelfs de laatste minuut op gang. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat de biedingen rond de middag aflopen, zodat we met de ploeg op kantoor kunnen supporteren tijdens de lunchpauze.” (lacht)

De West-Vlaamse landbouwgrond werd na slechts twee biedingen verkocht aan 126.000 euro. Weinig handen gingen de lucht in, maar de nieuwsgierigheid was gestild, net als de dorst, met dank aan de notaris.