“Tegen 2020 middelen om 1.000 extra plaatsen te creëren, ofwel wil ik voorrang voor Leuvense leerlingen”

© Mohamed Ridouani

De Leuvense Onderwijsschepen Mohamed Ridouani (SP.A) neemt het niet dat ook dit jaar meer dan 100 kinderen uit Leuven te horen kregen dat ze wegens plaatsgebrek niet in een Leuvense secundaire school kunnen ingeschreven worden, terwijl meer dan twee derde van de hier studerende leerlingen van buiten de stad afkomstig is. “Ofwel wil ik tegen 2020 middelen om 1.000 extra plaatsen te creëren, ofwel wil ik voorrang voor Leuvense leerlingen”, aldus Ridouani.

gjs

“Ik ga alle onderwijsnetten in Leuven samenbrengen om uit te zoeken hoe we een digitaal, uniform en rechtvaardig inschrijvingssysteem voor het secundair onderwijs kunnen uitwerken waar afstand tot de school een rol speelt”, aldus Ridouani. Hij verwijst hierbij naar het Leuvense basisonderwijs dat een dergelijk systeem reeds invoerde en waar 97 procent van de kinderen een plaats vond in de school van hun eerste of tweede keuze. In tegenstelling tot het basisonderwijs is voor het secundair onderwijs niet de stad maar de Vlaamse Gemeenschap bevoegd.

Ridouani geeft er echter de voorkeur aan dat Vlaanderen voor het middelbaar onderwijs een overkoepelend inschrijvingssysteem op poten zou zetten over alle netten heen. Dat zou volgens de schepen immers dubbele inschrijvingen en bijhorende artificiële wachtlijsten kunnen voorkomen, net zoals de bijhorende chaos, stress en kampeertoestanden voor schoolpoorten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen