Waarom je op werkdagen om 12 uur of vroeger al scheurende honger hebt en in het weekend niét
Hoor jij je maag op een werkdag lang voor lunchtijd al knorren, maar lijk je in het weekend minder honger te hebben? Dan ben je zeker niet alleen. Diëtist Karolien Raveydts legt uit hoe dat komt en geeft advies om die honger op de werkvloer zo goed mogelijk onder controle te houden.
“Als je merkt dat je tijdens de werkdagen meer wil eten of sneller de neiging hebt om iets te nemen, dan is dat niet altijd een fysieke honger, maar soms ook een emotionele honger”, begint diëtiste Karolien Raveydts. “En dan heb ik het niet over ‘emo-eten’ vanuit verdriet of kwaadheid. Emotioneel eten kan namelijk ook gevoelens invullen van verveling, of bijvoorbeeld jezelf afleiden van een vervelende taak op het werk.”
Voor je die traktatie op het werk zag staan, had je daar eigenlijk geen zin in. Maar doordat het in je gezichtsveld is gekomen, wel.
Waarom heb je sneller honger?
Is het altijd maar druk-druk-druk? Dan kan dat continue rondlopen als een kip zonder kop jouw ogenschijnlijke honger ook verhogen, meent Karolien. “Als je veel stress ervaart op je job, snak je vaker meer naar zoete of vette dingen. Of naar een momentje voor jezelf, waardoor je sneller naar snacks grijpt als ‘beloning’.” Soms zien mensen in drukke periodes zo’n snackpauze onbewust als enige geldige reden om jezelf een break te gunnen. “Dat is het omgekeerde van eten uit verveling. Als je het heel druk hebt, zoek je iets lekkers om te eten omdat dat jou iets meer het gevoel geeft een pauze te hebben.”
“Al heb je ook mensen die net minder eten door stress: het kan beide kanten opgaan. Daarnaast heeft vermoeidheid invloed op je eetpatroon. Als je geen goede nachtrust hebt gehad, dan wilt je lichaam suikerrijke dingen. Het weet dan niet of het zoekt naar energie in de vorm van extra slaap of in de vorm van snelle suikers.”
Natuurlijk helpt het ook niet dat heel wat kantoren de snacks – letterlijk – op een serveerschaal aanbieden. Gratis fruit en lekker snoepgoed zijn op veel werkplekken een vaste waarde geworden. Tof, maar het kan die honger wel deels mee opwekken. “Op kantoor vind je veel extra verleidingen, zoals snackautomaten of traktaties van collega’s. Ooghonger, heet dat. Want voor je die traktatie zag staan, had je daar eigenlijk geen zin in. Maar doordat het in je gezichtsveld is gekomen, wel. En als je collega’s al bezig zijn over de lunch om 11u30 en om klokslag 12 uur vertrekken om te gaan eten, ben je zelf ook al meer met dat eten bezig. Zién eten, doet eten.”
Eetmomenten worden tijdens de week aan een vaste werkstructuur gekoppeld. Tijdens het weekend is dat tijdschema veel minder strak.
Je hoeft jezelf een lekker stuk homemade cake of een andere traktatie natuurlijk niet te ontzeggen, maar de diëtiste raadt wel aan om een zo bewust mogelijke keuze te maken. “Het kan als rode lap werken: ‘als ik het nu niet neem, dan is straks alles weg.’ Een goeie tip is dan: neem je portie gewoon mee naar je bureau en leg het eventueel uit het zicht. Dan kun je wachten tot je er echt zin in hebt. Zo kun je er bewust van genieten, in plaats van het snel naar binnen te werken.”
Kan het dat je minder honger ervaart tijdens de werkweek?
Raveydts wil graag nog onderlijnen dat ze in haar praktijk ook veel mensen ziet die tijdens de week net minder honger ervaren. Hoe dat komt? Een werkdag verloopt doorgaans veel gestructureerder dan een weekend, wanneer je vaak meer relaxt bent, en voor de gezelligheid al eens een apero of stuk taart neemt. “Eetmomenten worden tijdens de week aan een vaste werkstructuur gekoppeld. Tijdens het weekend is dat tijdschema veel minder strak. Dan sla je al eens een maaltijd over omdat je bijvoorbeeld langer slaapt.”
Maar voor iedere dag van de week raadt ze toch een regelmatig eetpatroon aan, of je nu een chille zondag of een drukke donderdag hebt. “Voor veel mensen helpt het om dat te plannen, ook als je van thuis uit werkt. Leg een stuk fruit of yoghurtje klaar, zorg dat je een doordachte lunch hebt. Zo krijg je al niet te kampen met die echte, fysieke honger.”
“Nogmaals: heb je goesting in iets, gun het jezelf dan. Maar het kan nooit kwaad om jezelf de vraag stellen of je wel écht honger hebt: ga je dit puur uit goesting eten of ben je even aan het vluchten van jouw werkplek? Dan kun je eventueel zoeken naar andere manieren om die eventuele verveling tegen te gaan, zoals gaan wandelen of praten met een collega.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Mag je het geld op de rekening van je kind als ouder zelf gebruiken? En wat kan je zoon of dochter (zonder dat jij het weet)?
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
-
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Zo maak je je kip even lekker als bij de Chinees (en waarom dat écht de moeite is)
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
Spaargids.be
Houdt jouw spaarrekening op te bestaan? “Opgebouwde voordelen neem je mee naar nieuwe rekening”
Elke bank kan vanaf deze zomer nog maximaal vier gereglementeerde spaarrekeningen aanbieden. Wil een bank een spaarrekening schrappen, dan moest ze daarover tegen eind april 2024 de klanten verwittigen. Valt ook jouw spaarrekening weg? Spaargids.be geeft een overzicht. -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit