Mads Mikkelsen als ex-soldaat die het dorre Jutand in Denemarken wil bewerken in ‘King’s land’.© September Film

Topacteur Mads Mikkelsen schittert in boerendrama in de Far West van Denemarken

Mads Mikkelsen is uitgeroeid tot de nummer één van de Deense cinema. Hij verstevigde zijn positie met de prijs voor de beste Europese acteur in King’s land. Dit episch boerendrama moet je zien: spannend, ontroerend en vooral, je verveelt je geen moment.

© September Film

Mikkelsen vertolkt in King’s land van Nikolaj Arcel (A royal affair) ex-militair Ludvig Kahlen die anno 1755 van het Deense hof de toestemming krijgt om het dorre Jutland te bewerken. Kahlen wil in ruil wel een adellijke titel. Ter plaatse komt hij in conflict met een aristocratische magistraat. Het min of meer waargebeurde verhaal doet een beetje denken aan Clint Eastwoods western The outlaw Josey Wales. Zoals Wales begint Kahlen de strijd als een eenzaat, maar bouwt hij zonder het te willen een familie rond zich.

© September Film

In King’s land schuilen ook kenmerken van de boerendrama’s die in ons land gemaakt zijn, al is de Deense prent veel ruiger. Zo valt de schurk op door zijn extreme gewetenloosheid. Daarnaast is ook Kahlen niet de sympathieke held die je verwacht. Hij lijdt aan tunnelvisie en offert iedereen op die zijn doel in de weg staat. Dat King’s land op geen moment bestoft aanvoelt, is te danken aan de prestatie van Mikkelsen, de epische landschappen en het uitstekende script. Gaat dat zien!(cc)

‘King’s land’ speelt nu in de bioscoop

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer