BELGA

Eerstelijnszone Waasland voert één nummer in voor alle huisartsenwachtdiensten

Vanaf februari komt er voor een deel van het Waasland één oproepnummer voor alle huisartsenwachtdiensten: 1733. Tot nu toe waren er verschillende wachtnummers tijdens de week, het weekend en op feestdagen, en die waren ook nog eens verschillend per regio. Een nieuw, uniform nummer moet het voor iedereen uit de Eerstelijnszone Waasland makkelijker en duidelijker maken. 

Vanaf februari wordt overgestapt naar één uniform oproepnummer voor alle huisartsenwachtdiensten binnen de Eerstelijnszone Waasland. Het nummer 1733 vervangt alle andere nummers. Iemand die hulp nodig heeft en het nieuwe nummer belt, moet zijn postcode ingeven en wordt dan naar het juiste wachtdienstnummer doorgeschakeld. 

"Er waren teveel nummers, met één nummer is het nu duidelijker"

Volgens huisdokter Jan Van Beveren uit Sint-Niklaas was er nood aan een ander soort oproepsysteem. "Het was te verwarrend aan het worden. We merkten vaak dat collega's 's nachts werden opgebeld voor een zone waar zij niet verantwoordelijk voor waren. Nu is er geen verwarring meer mogelijk, één nummer en je wordt op de juiste manier doorverbonden en geholpen." De Eerstelijnszone Waasland is een grote zone, met Lokeren, Moerbeke, Stekene, Sint-Gillis-Waas, Beveren, Kruibeke, Zwijndrecht, Temse, Waasmunster en Sint-Niklaas. Binnen de Eerstelijnszone Waasland werkt er een 300-tal dokters voor ongeveer 320.000 mensen. 

Win-win situatie

Ook binnen de Eerstelijnszone Waasland is er een tekort aan huisartsen, vooral in de regio Sint-Niklaas, Stekene, Sint-Gillis-Waas. "In die regio gaan veel huisdokters met pensioen en we zien een lage instroom van jonge huisdokters, maar het is een algemeen probleem.", zegt Van Beveren. "Door de invoering van een uniform systeem voor de hele regio, hopen we misschien wat meer jonge dokters aan te trekken. We mogen niet vergeten dat wachtdiensten zwaar zijn. Als we van wacht zijn, dan loopt onze werkdag gewoon door. Voor alle duidelijkheid: we zijn er voor al onze patiënten en het hoort bij onze job, maar nu zal het wel duidelijker worden."

De huisarts van wacht is er voor dringende medische problemen die niet kunnen wachten tot een afspraak met je huisarts de volgende werkdag. Voor levensbedreigende situaties bel je wel nog altijd naar het nummer 112.

Meest gelezen