F-16-piloot gehinderd door laser: “Levensgevaarlijk én strafbaar”

© REUTERS

Dilsen-Stokkem -

Een F-16-piloot is maandagavond rond 18.15 uur boven Stokkem beschenen met een laser. Het operatiecentrum van Kleine-Brogel heeft politie Maasland gevraagd om de persoon op te sporen. Een laserstraal kan een piloot verblinden.

Jan Bex/Marij Wyers

“Onze ploegen kregen om 18.23 uur melding van de vliegbasis: een F-16-piloot werd met een laser gehinderd vanuit de Stokkemerbaan in Stokkem”, zegt politiewoordvoerder Huub Vermeulen van de zone Maasland. “Onze ploegen zijn naar de straat gereden maar hebben niemand aangetroffen. We weten niet of het iemand was die in de straat woont of iemand die er even passeerde.”

De commandant van de luchtmachtbasis in Kleine-Brogel bevestigt het incident. “We hebben zo’n tien meldingen van onze piloten per jaar”, aldus de basiscommandant. Op maandagavond zijn er nachtvluchten, uiterlijk tot middernacht. Dan trainen F-16-piloten hun vaardigheden bij invallende duisternis en bij nacht.

Het is niet duidelijk of de persoon met de laser geïrriteerd werd door het lawaai van overvliegende F-16’s of welke de beweegreden was om het gevechtsvliegtuig te beschijnen.

© Dick Demey

Tien meldingen per jaar

Na eerdere incidenten had de luchtmachtbasis enkele jaren geleden al overleg gepleegd met de politiezones om meteen na een melding actie te ondernemen.

In de zone Maasland hadden ze de voorbije jaren geen meldingen meer gehad, tot maandagavond.

LEES OOK. F-16-piloot verblind door laserstraal, zo gevaarlijk is dat: “Piloot kan controle over vliegtuig verliezen”

In 2019 was er nog een incident. Toen werd een piloot verblind boven de Nederlandse grensgemeente Weert. Het jaar voordien gebeurde dit boven Hechtel-Eksel. Een zestiger kon worden geïdentificeerd. Hij is voor de rechtbank gekomen en kreeg daar een boete van 1.500 euro en een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel.

Levensgevaarlijk

Lasers zijn levensgevaarlijk en strafbaar doordat ze verblindend zijn. Een F-16-piloot getuigde eerder al hoe een laser voor een stroboscopisch effect zorgt waardoor het desoriënterend werkt bij een landing.

De piloot had toen niet in de straal gekeken, indien wel dan hadden zijn ogen permanent beschadigd kunnen zijn. “Het is bijzonder onverantwoord als iemand zo’n laserstraat op een vliegtuig richt. Als je verblind wordt, kan je natuurlijk niet vliegen. Met alle gevolgen van dien”, aldus de getuigenis van de F-16-piloot.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen