Kamerleden Michael Freilich (N-VA, links), Patrick Prévot (PS, rechts) en federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) leggen banken een maximumtarief op voor ondernemers.© rr

Bank mag diamantairs geen 30.250 euro per jaar meer aanrekenen: politiek legt tarieven voor ‘risicovolle ondernemers’ aan banden

De Kamercommissie Economie heeft unaniem een wetsontwerp goedgekeurd waardoor banken geen buitensporige kosten meer mogen aanrekenen. KBC mag dus bijvoorbeeld geen 30.250 euro per jaar meer vragen aan diamantairs. Dat mag maximaal nog 420 euro per jaar zijn.

Christof Willocx

Diamantairs die klant worden bij KBC en geld overschrijven naar andere diamantairs, moeten 30.250 euro per jaar betalen. De bank legde vorige week in Gazet van Antwerpen uit dat die kosten verbonden zijn aan het extra werk dat KBC heeft in het kader van de witwasbestrijding. “We hebben honderden gespecialiseerde mensen in dienst die daar dagelijks mee bezig zijn, en we doen hier ook zware IT-investeringen voor”, zei KBC. De bank rekent zelfs 42.350 euro aan voor professionele voetbalclubs uit divisie A en B. Andere sectoren, zoals nachtwinkels en gokkantoren, betalen 3.025 euro per jaar.

Belfius vraagt dan weer een jaarlijkse kost van 6.000 euro aan alle ondernemers die een ‘basisbankdienst’ krijgen. Zo’n basisbankdienst geldt voor alle ondernemers die drie keer geweigerd worden door een bank, en daarna bij de Federale Overheidsdienst Economie aankloppen om een bank toegewezen te krijgen. Als de overheidsdienst een bank toewijst, mag die bank dat niet weigeren. In de praktijk geldt de basisbankdienst vooral voor ondernemers uit risicovolle sectoren zoals bovengenoemde diamantairs, nachtwinkels en gokkantoren.

LEES OOK. KBC rekent meer dan 30.000 euro per jaar aan voor zichtrekening aan diamantairs, maar voetbalclubs nog meer de pineut

420 euro per jaar

Maar de politici in de Kamercommissie Economie vinden dat de bedragen die KBC en Belfius aanrekenen veel te hoog zijn, en fluiten die banken nu terug. De Kamercommissie Economie heeft woensdag in een tweede lezing een wetsontwerp goedgekeurd waarin staat dat banken maximaal 420 euro per jaar mogen aanrekenen voor deze zogenaamde basisbankdienst.

“Dat is nog steeds tien keer het gemiddelde tarief van een zakelijke rekening in België”, zegt Kamerlid Michael Freilich (N-VA), een van de drijvende krachten achter het wetsontwerp. “We houden er dus rekening mee dat banken voor sommige sectoren extra kosten moeten maken voor de controle van verrichtingen. Het maximale tarief van tien keer het actuele bedrag van een zakenrekening moet banken voldoende ruimte geven om enerzijds alle diensten aan te bieden aan de ondernemer, en anderzijds de controleopdracht op illegale geldstromen goed te vervullen. Het is bovendien opvallend dat veel andere Belgische banken geen buitensporige kosten voor de basisbankdienst aanrekenen. Crelan vraagt bijvoorbeeld maar 42 euro per jaar. Door nu voor alle banken een maximaal tarief op te leggen, willen we voorkomen dat banken de basisbankdienst uithollen.”

N-VA zit federaal in de oppositie, maar krijgt voor dit wetsvoorstel alle meerderheidspartijen van de federale regering mee. Ook federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) is tevreden dat het wetsontwerp is goedgekeurd. “De wet zal over twee weken in de plenaire vergadering worden gestemd en gaat normaal gezien deze lente van kracht”, zegt Dermagne.

LEES OOK. KBC over hoge kosten die het aanrekent voor klanten met risicoberoepen: “Honderden extra specialisten in dienst”

Pierre-Yves Dermagne© BELGA

Analyse wetsontwerp

KBC analyseert het goedgekeurde wetsontwerp nu. De bank benadrukt wel dat het de extra kosten voor de antiwitwaswetgeving slechts doorrekent aan 0,19 procent van zijn totale aantal klanten dat aan antiwitwascontroles is onderworpen. “Wij rekenen die kosten alleen aan een bepaalde groep van ondernemers aan, terwijl andere banken die kosten misschien over alle ondernemers spreiden”, klinkt het bij KBC.

In het goedgekeurde wetsontwerp houden de politici wel nog een kleine slag om de arm. Het maximumbedrag van 420 euro per jaar kan nog worden verhoogd na een advies van de Nationale Bank van België. In politieke kringen is wel te horen dat een onderzoek van de Nationale Bank naar de tarieven voor de basisbankdienst al snel een jaar in beslag kan nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER