Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog Israël-Hamas

Verontwaardiging nu blijkt dat 16 ton Waalse munitie uitgevoerd werd naar Israëlische leger

Gewapende Israëlische troepen op weg naar Gaza. Sinds het uitbreken van de oorlog werd Belgische munitie geëxporteerd naar de ­regio.Beeld Anadolu via Getty Images

Terwijl Israël al vijftig dagen de Gazastrook bombardeerde, liet België 16 ton aan buskruit naar Israël uitvoeren. Het kruit is afkomstig van een Waalse fabriek en ging in de haven van Antwerpen aan boord van een schip van de Israëlische rederij Zim.

Op 30 november lag de Zim Alabama aan het Deurganckdok in de haven van Antwerpen. Het kreeg toen een vergunning van de federale overheid voor het transport van gevaarlijke goederen. Meer bepaald ging het om 16.000 kilo aan buskruit.

Die blijkt afkomstig van de munitiefabriek van PB Clermont in Engis, bij Luik. De Zim Alabama voer daarmee naar Ashdod, een Israëlische haven vlak bij de Gazastrook. Dat alles blijkt uit informatie die PVDA’er Peter Mertens verzamelde in de Antwerpse gemeenteraad en bij het havenbedrijf en die De Morgen kon inkijken.

Eerder was al gebleken dat in een jaar tijd 246 ton munitie en 20 ton ontstekers via de haven van Antwerpen naar Israël vertrokken. Dat was hoofdzakelijk doorvoer: het materieel was al aan boord van schepen die in Antwerpen passeerden. Toch had onder meer het Vlaams Vredesinstituut toen scherpe kritiek. Sinds 2006 is zowel de uitvoer als doorvoer verboden van militaire goederen die de Israëlische krijgsmacht kunnen versterken.

Op vragen van Groen en Vooruit antwoordde minister-president Jan Jambon (N-VA) deze week in het Vlaams Parlement dat zijn diensten de doorvoer van Zim nog onderzoeken en met de douane overleggen over een betere samenwerking.

Waalse verantwoordelijkheid

De nieuwe informatie gaat niet over doorvoer, maar over export vanuit Wallonië. Dat ontslaat Vlaanderen van verantwoordelijkheid, ook al verloopt het via een Vlaamse haven. Het afleveren van een wapenexportvergunning valt onder de bevoegdheid van Waals minister-president Elio Di Rupo (PS), maar die reageerde woensdag niet op vragen.

“Er moet transparantie komen over de 16 ton buskruit die naar Israël ging in het midden van deze oorlog”, zegt Peter Mertens. Hij diende in december een klacht in bij de onderzoeksrechter over de vorige wapentransporten van Zim en zal nu een bijkomende klacht indienen. Volgens hem overtreden die ‘illegale transporten’ het VN-wapenhandelverdrag.

Over eerdere export naar Israël zei Di Rupo dat die niet naar het Israëlische leger ging, maar in Israël verwerkt wordt en opnieuw geëxporteerd naar de Verenigde Staten of Europa. De strikte regels over wapenuitvoer naar Israël laten dat wel toe, ook al kan dat eindgebruik niet gecontroleerd worden.

Wapenembargo

“Er moet in élk gewest meer controle zijn, zowel op export als op doorvoer”, reageerde Groen-voorzitter Nadia Naji op de nieuwe info.

PVDA gaat een stap verder en wil een wapenembargo zoals tegenover Rusland bestaat. Mertens: “Enerzijds laat de federale regering uitschijnen dat ze alles op alles zet voor een staakt-het-vuren, maar anderzijds exporteert België wel munitie naar de oorlogvoerende partij Israël. Dat is erg hypocriet.”

Vrijdag meert in Antwerpen opnieuw een schip van Zim aan, afkomstig uit Hamburg en met eindbestemming Israël. Antwerp for Palestine is een van de actiegroepen die eist om dat schip de toegang tot de haven te ontzeggen en houdt donderdagavond een protestactie aan het Havenhuis. Zowel het Belgische bedrijf PB Clermont als het Israëlische Zim kozen ervoor om niet te reageren.