PVDA sluit regeringsdeelname na 9 juni niet uit: “Maar we gooien ons programma niet zomaar in de vuilnisbak”

Raoul Hedebouw© BELGA

PVDA sluit niet uit dat het na de verkiezingen van 9 juni in een regering stapt. Het beleid moet dan wel een breuk met het verleden maken, bijvoorbeeld door de wettelijke pensioenleeftijd opnieuw te verlagen naar 65 jaar.

jvh
Bron: BELGA

“Op 9 juni bestaat er een echte mogelijkheid voor PVDA om in een regering te stappen”, zei voorzitter Raoul Hedebouw bij LN24. De avond voordien klonk het op RTL-TVi nog wat scherper: “PVDA heeft de roeping om deel te nemen aan een regering.”

Tot voor kort leken de communisten terughoudend om in een coalitie te stappen, en werd veeleer gekeken naar deelname aan de macht na de lokale verkiezingen van oktober. Ter herinnering: in Vlaanderen zit PVDA al in de meerderheid in de gemeente Zelzate en in het district Borgerhout. Die terughoudendheid leverde de partij kritiek op van de politieke tegenstanders.

“Ik ga mijn programma niet in de vuilnisbak gooien”

Nu heeft de extreemlinkse partij dus minder reserves, al is het volgens Hedebouw allerminst de bedoeling de principes zomaar te laten vallen. “Ik ga de dag na de verkiezingen mijn programma niet in de vuilnisbak gooien”, verzekert de Luikenaar. In een regering stappen, moet ook een breuk met het verleden inluiden. Heel concreet moet de wettelijke pensioenleeftijd terug naar 65 jaar worden gebracht. De regering-Michel trok die op naar 67 jaar en de huidige regering liet die onaangeroerd. “De vraag is met wie je dat wil doen”, aldus Hedebouw. De MR van Georges-Louis Bouchez is alvast geen optie, terwijl PS en Ecolo “de meest progressieve partijen” zijn.

PVDA hoort tot de partijen die het meest uitgeven aan sociale media. Dat is volgens de voorzitter nodig om campagne te voeren in Vlaanderen, waar de partij volgens hem zowat wordt genegeerd in de media. “Ik ben de voorzitter van een nationale partij, en zal N-VA en Vlaams Belang niet zomaar meer dan 50 procent van de stemmen laten halen, want ik ben gesteld op nationale solidariteit. Die strijd voer ik op sociale media, en daar ben ik trots op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen