Palestijnen ontvluchten Khan Younis waar het Israëlische leger aan een grondoperatie begonnen is.© REUTERS

Palestijnen met witte vlag beschoten: man die enkele minuten eerder nog interview gaf, overleden

Palestina -

De Britse tv-zender ITV News was net klaar met een interview in Khan Younis, op de Gazastrook, toen het Israëlische leger plots op een groepje Palestijnen begon te schieten. Een van hen had duidelijk een witte vlag vast, het internationale symbool van vrede.,

lto

Vijf Palestijnse mannen probeerden maandag in Khan Younis twee gezinnen te bereiken in het gebied dat als ‘safe zone’ wordt beschouwd, maar dat steeds gevaarlijker wordt door de aanhoudende oorlog. Op de videobeelden gemaakt door ITV is duidelijk te zien dat de vijf er alles aan doen om aan te tonen dat ze niet gevaarlijk zijn. Ze houden hun armen in de lucht, een man heeft een witte vlag vast en houdt die duidelijk in het zicht.

“Mijn moeder en mijn broer zijn daar samen met zo’n 50 of 70 andere ontheemden. De Israëliërs kwamen naar ons toe en zeiden dat we moesten evacueren, maar ze lieten mijn broer niet gaan”, vertelt een man met een zwarte jas en een bril. Gedurende het interview blijft hij de handen in de lucht houden.

(Lees verder onder de video)

Na een erg kort gesprek is te zien hoe de cameraman zijn materiaal naar beneden houdt en wegwandelt. Maar dan, enkele minuten later, filmt hij de mannen opnieuw, vanop enkele meters afstand ditmaal. Heel traag proberen ze verder te wandelen, altijd voorzichtig zodat ze niet als gevaarlijk worden beschouwd. En dan volgen de geweerschoten. De man met de zwarte jas en bril die eerder nog voor de camera zijn verhaal deed, is geraakt. Wanneer enkele jongeren hem proberen in veiligheid te brengen, weerklinken opnieuw geweerschoten. De man overlijdt later aan zijn verwondingen.

Het Israëlische leger kreeg de videobeelden te zien, maar zei volgens NBC News dat het niet op de hoogte was van het incident. Het leger geeft ook aan dat “de video duidelijk bewerkt is”. De woordvoerder van het Israëlische leger weigerde ook te zeggen of er maandag militairen in het gebied waren.

De videobeelden van het incident in Khan Younis roepen vragen op over de zogenaamde veilige zones en hoe het Israëlische leger ongewapende burgers behandelt.

Donderdag zijn heel wat Palestijnen op de vlucht nadat het Israëlische leger in Khan Younis een grondoperatie startte.© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer