2024 Max Mumby/Indigo

Koning Charles III maakt het goed na zijn prostaatbehandeling

De Britse koning Charles III voelt zich goed na zijn behandeling voor een vergrote prostaat. Hij moet wel nog zeker een nacht in het ziekenhuis blijven ter observatie.

Charles III werd behandeld in het London Clinic privéhospitaal, hetzelfde ziekenhuis waar de prinses van Wales vorige week ook geopereerd werd aan de buik. Voor zijn behandeling bracht hij haar nog een bezoek, want ze ligt nog zeker tot eind deze week in het ziekenhuis.

De koning heeft de behandeling aan zijn vergrote prostaat goed doorlopen. "Hij maakt het goed", zegt zijn echtgenote koningin Camilla toen ze het ziekenhuis verliet. 

Koning Charles III heeft zijn gezondheidsprobleem bekendgemaakt om andere mannen op te roepen regelmatig hun prostaat te laten controleren. De NHS, de Britse gezondheidskoepel, zag na de bekendmaking een piek in bezoekers op de webpagina's van vergrote prostaten.

Wat is een vergrote prostaat?

Een vergrote prostaat is een veelvoorkomende aandoening bij oudere mannen. De prostaat is een klier die zich onder de blaas bevindt en een belangrijke rol speelt bij de productie van sperma. Naarmate mannen ouder worden, kan de prostaat in omvang toenemen.

Bij een vergrote prostaat wordt het weefsel rond de plasbuis samengedrukt, wat kan leiden tot verschillende symptomen, zoals:

  1. Moeilijkheden bij het starten van het plassen.
  2. Zwakke urinestraal.
  3. Frequent urineren, vooral 's nachts.
  4. Het gevoel van onvolledige lediging van de blaas.
  5. Urgentie om te plassen.

Meest gelezen