© Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Monsanto moet 2,25 miljard dollar schadevergoeding betalen omdat man kanker krijgt door Roundup

Monsanto, een dochteronderneming van de Duitse reus Bayer, is vrijdag in het Amerikaanse Philadelphia veroordeeld tot het betalen van 2,25 miljard dollar schadevergoeding. Het geld is bestemd voor een man die het bedrijf had aangeklaagd omdat de onkruidverdelger Roundup bij hem kanker zou hebben veroorzaakt.

mts
Bron: BELGA

Volgens John McKivison is zijn non-Hodgkin lymfoom, een kanker van het lymfestelsel, het gevolg van het gebruik van Roundup, waarvan glyfosaat het actieve ingrediënt is.

Bayer betwist de schadelijkheid van glyfosaat. De groep meldde dat ze van plan is om in beroep te gaan tegen de beslissing.

In 2015 werd glyfosaat geclassificeerd als “waarschijnlijk kankerverwekkend” door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) klonk het dat wat betreft de impact van glyfosaat op de gezondheid van mensen, dieren en het leefmilieu, er geen onoverkomelijke punten van bezwaar zijn licht die een vernieuwing van de vergunning in de weg staan. EFSA erkende wel dat er een gebrek is aan gegevens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer