Wet AI opent deuren naar een toekomst waarin biologie een programmeerbaar medium wordt

Samengevat. De integratie van Artificiële Intelligentie (AI) met traditionele ‘natte laboratorium’-technieken belooft een revolutie in de biologische wetenschappen, waarbij AI de complexe patronen van biologie helpt ontrafelen en nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en productontwikkeling biedt.

Waarom is dit belangrijk?

Het vermogen van AI om complexe biologische data te analyseren kan leiden tot versnelde ontdekkingen in basiswetenschappen en geneesmiddelenonderzoek. Een ontwikkeling die de biotechnologische sector en farmaceutische industrie stimuleert en kan leiden tot kostenefficiëntere en effectievere geneesmiddelen.

In het nieuws. In de biologie was er altijd een sterke focus op experimentele data (‘natte laboratorium’-werk). AI brengt daarin een verschuiving door complexe patronen in deze data te herkennen en ideeën te genereren voor experimenten.

  • Grote taalmodellen zoals ChatGPT tonen aan dat AI complexe biologische systemen, zoals menselijke taal, kan begrijpen.
  • Omdat AI in biologie afhankelijk is van beschikbare datasets en veel biologische kennis nog onbekend is, zijn AI-gestuurde ontdekkingen vandaag nog beperkt.

Zoom in. AI-modellen die natte laboratoriumexperimenten aansturen, is een trend die we de komende jaren vaker zullen zien.

  • “Dat zal heel anders zijn dan het soort generalistische AI-modellen in ChatGPT en Midjourney. Die projecten zijn opgebouwd uit grote corpussen van publiek toegankelijke gegevens, zijn algemeen toepasbaar en duur om te trainen”, schrijft Aneil Mallavarapu op Proto.life.
  • Het samenvoegen van natte laboratoriumtechnieken met AI – “natte AI” – is in veel opzichten het tegenovergestelde van “droge” AI-modellen zoals ChatGPT.
    • Ze zullen klein zijn (niet groot), voor speciale doeleinden dienen (niet algemeen),
    • gebouwd zijn op basis van speciaal gecreëerde eigen datasets (in plaats van reeds bestaande openbare datasets) en
    • veel modellen zullen triviaal goedkoop zijn om te trainen – ze kosten niet tussen 30 miljoen en 100 miljoen dollar, zoals veel LLM’s (Large Language Models of grote taalmodellen).
  • Hoewel ze klein en privé zullen zijn, zijn ze op weg om een enorme impact te hebben.

Zoom out. AI-gestuurde benaderingen kunnen de farmaceutische industrie transformeren, wat tot nieuwe methoden voor geneesmiddelenontdekking zal leiden.

  • Deze technologieën hebben het potentieel om niet alleen de geneesmiddelenontwikkeling, maar ook bredere biologisch-gebaseerde industrieën te beïnvloeden.
  • “Natte AI’ opent deuren naar een toekomst waarin biologie een programmeerbaar medium wordt, wat ongekende mogelijkheden biedt voor productontwikkeling en gezondheidszorg.

(cv)

Meer