foto Mari Keski-Korsu

Spits je oren voor "het vogelkoor van de dageraad" tijdens de Week van de Klank 

Het is de Week van de Klank, op verschillende locaties in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Met evenementen, concerten, installaties, wandelingen, debatten en workshops. Klankkunstenaar Joost Van Duppen presenteert veldopnames van vogelzang en laat je live mee luistervinken naar de stilte van het hoge noorden.

Klankkunstenaar Joost Van Duppen verenigt wetenschap en kunst in één persoon. Hij kreeg een opleiding als biochemicus, maar liep al van kindsbeen af met grote oren in de wereld rond.

Enkele jaren geleden maakte Van Duppen een reis van Brussel naar het noorden van Europa, waarbij hij het geluid van “het koor van de dageraad” opnam; dat is de eerste vogelzang bij het krieken van de dag. Naarmate je noordelijk gaat, klinkt die stiller, omdat er minder mensengeluid is. Een selectie van die opnames brengt Van Duppen voor de Week van de Klank in Flagey in Brussel.  

Live luisteren naar stormen en stilte in Zweden

Daar kan het publiek in real time ook meeluisteren “naar de stilte”, meer bepaald naar wat een microfoon in het noorden van Zweden registreert. Van Duppen heeft die daar vorige zomer aan een boom opgehangen, vlakbij een wetenschappelijk instituut in het nationaal park Abisko. 

Het is de bedoeling om een jaar lang nauwgezet te luisteren naar de wisseling van de seizoenen, naar “de stormen in het najaar, de stilte van een bevroren meer of van de sneeuw.” Hoewel er ook treinen te horen zijn en menselijke activiteit van mijnbouw. Onder de geluiden zit een heel ecosysteem en dat wil de klankkunstenaar laten horen. “Het is leren van wat de natuur ons geeft”.

Op deze website kun je live meeluisteren naar het geluid in noord-Zweden. Klik op de andere microfoons om te luistervinken in andere landen. 

Het is “deep listening”; je moet je er letterlijk bij neerleggen, zegt Van Duppen. Dit helpt om dingen in vraag te stellen, om stil te staan. Nadenken hoe we de stilte kunnen inbouwen in een stedelijke omgeving. Iets wat we ervaarden tijdens de lockdown, maar wat sindsdien weer verloren dreigt te raken.

Joost Van Duppen onderscheidt twee types: “Er zijn mensen die op zoek gaan naar stilte en zich afblokken van geluid, zelfs door “noise” af te spelen in hun oortjes. Anderzijds zijn er mensen die er schrik van hebben en die een stille omgeving akelig vinden. Ik heb ook al van mensen gehoord dat ze naar mijn stream luisteren om te relaxen, als een soort van welness voor de oren."

Silence of the arctic” met Joost Van Duppen en Sebastian Dingens op zondag 28 januari 2024 in Flagey in Brussel. De activiteiten van de Week van de Klank zijn gratis, meer info vind je hier.

Meest gelezen