Foto: Dieter Nijs

Verkeershinder door boerenprotest op A12 in Meise, op Brusselse Ring in Wemmel, op N49 in Kaprijke en op E34 in Eeklo

Er is vanavond grote verkeershinder op de westelijke kant van de Brusselse Ring. Na een blokkade op de A12 houden boze boeren nu ook het verkeer op de Binnen- en de Buitenring tegen ter hoogte van Wemmel. Er zijn ook problemen op de E34 in Eeklo, in beide richtingen. Eerder waren ook al tractoren de E19 en de E40 op gereden in de richting van Brussel. De blokkade van landbouwers in Halle houdt intussen aan. 

Het boerenprotest heeft zich vanavond verplaatst naar de E40 bij Groot-Bijgaarden, de A12 bij Meise en de Grote Ring rond Brussel. Vanavond zijn tractoren de E40 op gereden, in de richting van Brussel. Een blokkade op de A12 heeft vanavond ook geleid tot een actie op de Ring. Ter hoogte van Wemmel is er een blokkade op zowel de Buiten- als de Binnenring.

BEKIJK - Boeren protesteren op de A12:

Videospeler inladen...

"Veel boeren zijn in Wolvertem de A12 opgereden, ze zijn gestopt bij de aansluiting met de Ring", zei Marjan Temmerman eerder in "VRT NWS Journaal". "Sommige boeren zijn doorgereden. Er is geen strak plan, er wordt wat overlegd. Er staat een vrachtwagen met aardappelen klaar om eventueel te lozen. Politie staat er ook wat bij. De situatie is moeilijk in te schatten. Een boer zegt dat hij zijn boterhammen meeheeft en kan doorgaan tot morgen."

"We zien problemen over heel de westelijke kant van de Brusselse Ring", zegt Katrien Kiekens van het Vlaams Verkeerscentrum. "De grootste problemen zijn er ter hoogte van Wemmel met vuur dat gestookt wordt op de Buitenring en autobanden op de Binnenring. Er lopen ook mensen op de snelweg daar."

Het Verkeerscentrum raadt aan om de omgeving te vermijden. "Het verkeer over lange afstand van Gent naar Hasselt rijdt beter over Antwerpen", aldus Katrien Kiekens.

BEKIJK - "Wij blijven hier tot 8 uur 's ochtends": journalist Ferre Windey geeft laatste stand van zaken van op Brusselse Ring:

Videospeler inladen...

Vanavond was ook een colonne tractoren de E19-autosnelweg op gereden in Mechelen, in de richting van Brussel. Daardoor is er extra verkeershinder ontstaan op de Ring. Ook op de N49 is de weg vanavond in beide richtingen versperd door een actie ter hoogte van Kaprijke.

Halle

Op de Grote Ring rond Brussel in Halle blokkeren boze boeren de snelweg al de hele dag. Die actie gaat onverminderd door. De betogers wisselen elkaar af, vertelt Guillaume Van Binst, secretaris-generaal van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA).

BEKIJK - Volgens Jan Gerits zat het protest eraan te komen.

Videospeler inladen...

De buitenring is afgesloten vanaf Huizingen en de binnenring is gesloten in Ittre. Daar kan je alleen richting Waterloo rijden. De E429 bij Halle kan je niet meer op om naar de Brusselse Ring te rijden. 

Vanavond hebben boeren ook even actiegevoerd op het kruispunt Zeeschipstraat-R4, in het noordwesten van Gent. Er was verkeershinder in alle richtingen. Die actie is intussen weer beëindigd.

Meer actuele verkeersinformatie vind je op de website van het Vlaams Verkeerscentrum.

Boeren voeren actie in Gent, op het kruispunt R4-Zeeschipstraat.

Hinder in de rest van het land

Ook in Wallonië voeren landbouwers nog altijd actie. De blokkade aan de verkeerswisselaar in Daussoulx, ten noorden van Namen, zou aanvankelijk ook 's ochtends na de spits eindigen. Ook hier gaat het protest toch door. 

De boeren zeggen door te willen gaan met hun acties zolang geen concrete maatregelen zijn voorgesteld. "De duur van de actie hangt af van de politieke beslissingen en er is nog niets aangekondigd", vertelt Van Binst.

In Daussoulx zijn al sinds gisteren 14 uur ongeveer 400 tractoren aanwezig. De E411-autosnelweg Brussel-Luxemburg en de E42-autosnelweg Bergen-Luik zijn in beide richtingen bezet door landbouwers. Waals minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo) is vanavond ter plaatse geweest en heeft gepraat met de actievoerders. Ze moest uiteindelijk de aftocht blazen omdat er relletjes dreigden.

De filterblokkade op de Brusselse Ring in Ruisbroek is ondertussen opgeheven, net als die op de E411 in Weyler. De E19 richting Frankrijk is bij Nijvel wel nog altijd versperd.

Waals minister voor Leefmilieu Céline Tellier op de loop voor boze boeren.

Morgen meer acties

Het is nog onduidelijk hoe de dag zich morgen zal ontplooien, maar zeker is dat we ook morgen de acties zullen voelen op de weg. Mensen die naar Brussel moeten, maar ook de rest van Vlaanderen, houden best de website van het Vlaams Verkeerscentrum in de gaten. Er wordt aangeraden om indien mogelijk het openbaar vervoer te nemen.

De boeren zelf geven aan dat ze de blokkade op de Brusselse Ring vol zouden houden tot morgenochtend en dat er morgen nieuwe mensen bij komen. Ook de haven in Zeebrugge zou morgen geblokkeerd worden, net als de E40 ter hoogte van Leuven tijdens de avondspits. 

Actie tegen strenge milieuregels

Het boerenprotest in ons land begon gistermorgen. Waalse boeren wilden met hun honderden tractoren de Waalse, federale en Europese beleidsmakers duidelijk maken dat het zo niet verder kan voor hen.  

Net als collega's in Frankrijk en Duitsland hebben ze het gehad met de strenge Europese milieuregels. Die vragen veel investeringen voor klimaat en milieu, maar die regels kosten geld. De productiekosten stijgen, terwijl de verkoopprijzen niet volgen. Daardoor hebben veel boeren het gevoel dat hun job niet langer rendabel is. 

"Het is te veel op dit ogenblik", zegt ook Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). In "Het Journaal" vertelde hij dat hij de frustraties van de boeren begrijpt. 

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft naar eigen zeggen begrip voor de landbouwers, maar doet een oproep om de protesten veilig te laten verlopen. 

BEKIJK - Vlaams minister van Landbouw Brouns begrijpt naar eigen zeggen het ongenoegen van de boeren: ("Het journaal" 29/01/24)

Videospeler inladen...

Waalse minister van Landbouw wil een taskforce

Waals minister van Landbouw Willy Borsus (MR) wil deze week met zijn federale en Vlaamse collega's, David Clarinval (MR) en Jo Brouns (CD&V), rond de tafel zitten over de administratieve lasten waar de boeren onder gebukt gaan. Hij zit morgen samen met boeren die het Aldi-distributiecentrum in Vaux-sur-Sûre (provincie Luxemburg) sinds maandagochtend blokkeren. 

Hij wil ook dat de landbouwcrisis, en meer in het bijzonder het administratief probleem, op de agenda staan van de volgende Raad van Landbouwministers. 

Waalse landbouwers op de E42

BEKIJK - De bewogen geschiedenis van de boerenstiel in België.

Videospeler inladen...

Meest gelezen