Maud Vanhauwaert en Caro Van Thuyne op longlist Libris Literatuurprijs

De 18 boeken die kans maken op de jaarlijkse Librisprijs zijn bekend. Er zijn twee romans van auteurs uit Vlaanderen bij: “Tosca” van Maud Vanhauwaert en “Bloedzang” van Caro Van Thuyne.

Cultuurprijzen komen vaak in stapjes, met eerst een lange lijst genomineerden, daarna een kortere lijst en uiteindelijk een winnaar. Voor de Libris Literatuurprijs, naast de Boon en de Boekenbon een van de drie grote Nederlandstalige boekenprijzen, zijn nu de 18 romans van de longlist bekendgemaakt. Door de jury gekozen uit 189 boeken.

Deze 18 romans maken kans op de Libris Literatuurprijs:

-  “De onbedoelden” van Cobi van Baars
-  “Luister” van Sacha Bronwasser
-  “Tussen morgenzee en avondland” van Ramy El-Dardiry
-  “Ik kom hier nog op terug” van Rob van Essen
-  “Terug naar de Stichtstraat” van Paul Gellings
-  “Gebied 19” van Esther Gerritsen
-  “Blauwe tomaten” van Elodie Heloise
-  “Dat beloof ik” van Roxane van Iperen
-  “Café Dorian” van Gilles van der Loo
-  “Gelukkige dagen” van Renée van Marissing
-  “De schoft” van Marente de Moor
-  “De onzichtbaren” van Frank Nellen
-  “Munt” van Richard Osinga
-  “De gebroeders Maxilari” van David Pefko
-  “Alkibiades” van Ilja Leonard Pfeijffer
-  “Bloedzang” van Caro Van Thuyne
-  “Tosca” van Maud Vanhauwaert
-  “Nirwana” van Tommy Wieringa

Bij de 18 kanshebbers voor de Libris zijn er twee boeken van schrijfsters uit Vlaanderen. “Tosca” is het romandebuut van dichteres Maud Vanhauwaert. Zij raakte bekend als voormalig Antwerps stadsdichter die behalve bundels van papier ook performances en installaties maakt met gedichten.

“Tosca” is een poëtische thriller over twee vrouwen die verstrengeld raken in een verstikkende relatie. Van het boek is er ook een uitgave waar de bladzijden nog aan elkaar vastzitten en de lezer die moet openscheuren.

BELUISTER: Maud Vanhauwaert in "Culture club" (Radio 1, 22 september 2023):

Bloedzang” van Caro Van Thuyne is een ode van een dochter aan haar moeder, die na een hersenbloeding haar spraak verliest. Van Thuyne schreef eerder de verhalenbundel “Wij, het schuim” en ze won in 2018 de Bronzen Uil voor beste debuut met de roman “Lijn van wee en wens”, net als “Bloedzang” over het thema rouw.

Opvallend: Caro Van Thuyne (een pseudoniem) wil niet bekend worden; ze geeft geen interviews voor radio of tv en geeft ook geen foto’s van zichzelf vrij, principieel omdat ze het werk belangrijker vindt dan de persoon die maakt.

Op de longlist van de Libris Literatuurprijs prijken enkele boeken die ook kans maken op de Boon Literatuurprijs: “Munt” van Richard Osinga, dat zich afspeelt in Oost-Congo en het verhaal van “Alkibiades” uit de Griekse oudheid van Ilja Leonard Pfeijffer.

De shortlist van de Libris kennen we op 11 maart; op 13 mei maakt de jury (Joep van Ruiten, Dalilla Hermans, Kim Putters, Vamba Sherif, Lisa Kuitert) de winnaar bekend. Die gaat met 50.000 euro naar huis. De Boon Literatuurprijzen worden op 26 maart uitgedeeld.

Meest gelezen