De begraafplaats in Mechelen.© Dirk Vertommen

Vrouw steelt speelgoed en beeldjes van kindergraven: “Geen enkele manier om dit te begrijpen”

Mechelen -

Een Oekraïense vrouw riskeert een gevangenisstraf van vier maanden en een geldboete van 400 euro omdat ze in het najaar van 2022 verschillende keren aan de haal ging met speelgoed, beeldjes en plantjes die op de graven van kinderen stonden. Wat de vrouw bezielde, blijft tot op vandaag een groot raadsel.

Stijn Van de Sande

De feiten speelden zich af in de maanden oktober en november van 2022. De van oorsprong Oekraïense vrouw was op dat moment nog maar enkele maanden in België. In die periode deden verschillende ouders bij de politie in Mechelen aangifte van diefstal. Van verschillende graven van kinderen werden er spullen gestolen. Het ging onder meer om knuffels, speelgoed, plantjes en beeldjes die een grote emotionele waarde hadden.

“Het onderzoek van de politie leidt al snel tot de identificatie van de vrouw”, aldus het openbaar ministerie. “Zij blijkt systematisch zaken weg te nemen van kindergraven. Er wordt een huiszoeking uitgevoerd en daarbij worden verschillende gestolen spullen aangetroffen. De vrouw beweert dat het in haar thuisland normaal is om de graven van anderen proper te maken, maar navraag leert dat de feiten ook in Oekraïne ten strengste verboden zijn.”

Wat de vrouw bezield heeft om de spullen mee te nemen, blijft dan ook een groot raadsel. Uitleg vragen aan de beklaagde kon de rechter maandag niet, want ze gaf verstek. “Dit zijn zeer laakbare en pijnlijke feiten”, aldus het parket. “En bovendien ziet de vrouw het verwerpelijke karakter van haar daden niet in. Dat bewees ze tijdens haar verhoor en door hier niet aanwezig te zijn. Ik vorder daarom een celstraf van vier maanden en een geldboete van 400 euro.”

“Niet te begrijpen”

“Er is geen enkele manier om te begrijpen waarom iemand zoiets zou doen”, zei de advocaat van een van de slachtoffers. “Dat de ouders na het verlies van hun kind ook nog eens geconfronteerd worden met dit soort diefstal, doet enorm veel pijn. Volgens de juridische tenlastelegging gaat het om een diefstal, maar dit is geen fiets of iets anders relatief banaal. Het gaat om voorwerpen met een grote emotionele waarde en deze feiten hebben dan ook een grote impact.”

De getroffen ouders vroegen tijdens de zitting maandag voor meer dan 1.500 euro aan schadevergoedingen. Het ging hen daarbij voornamelijk om morele schade. De rechtbank oordeelt op 26 februari over de straf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen