Team Natuurpunt Oudsbergen-Peer installeerde de groene padden- schermen langs de Brogerlerweg in Ellikom.© roger dreesen

Natuur

Vrijwilligers redden 300 watersalamanders van een gewisse dood

Oudsbergen/Peer -

De eerste trek van padden, kikkers en salamanders, trekt zich op gang. Aan het Broekven in Den Damp in Meeuwen hebben de vrijwilligers van Natuurpunt Oudsbergen-Peer de voorbije week al zo’n 300 kleine watersalamanders overgezet.

Roger Dreesen

Aan het Broekven in Den Damp in Meeuwen zijn de voorbije week al zo’n 300 kleine watersalamanders overgezet. Jan Paesen was één van de vele vrijwilligers. “De zachte temperatuur van de voorbije dagen is een meevaller. Op die manier redden we padden, kikkers en salamanders van een gewisse dood door voorbijrijdende auto’s”, vertelt Jan. Natuurpunt groef dit weekend de emmers in in de wegbermen aan de Brogelerweg in Ellikom. Volgende week komen Peer en Grote Brogel aan de beurt. “Via WhatsApp wordt afgesproken wie de opgevangen amfibieën veilig naar de overkant brengt”, zegt voorzitter Paul Capals. Voor Sam (30) is het deerste keer dat hij meehelpt met een paddenoverzet. “Mijn interesse is vooral gericht op nachtvlinders. Maar de paddenoverzet is ook boeiend. Dit project past in mijn opleiding als natuurgids.” Later deze maand steken de klassen van de basisschool Ellikom een handje toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer