‘Gevaarlijkste gevangene van het land’ opnieuw geïnterneerd na aanval op cipiers: “Hij kan zijn daden niet controleren”

Ringo De Witte bij een eerdere verschijning voor de rechtbank.© fvv

Antwerpen -

De 50-jarige Ringo De Witte is dinsdag voor de vierde keer geïnterneerd, ditmaal voor geweld in de gevangenis van Antwerpen. “Hij heeft een agressieve ingesteldheid en een gebrek aan respect voor de fysieke integriteit van zijn slachtoffers.”

Ringo De Witte draagt al jaren de twijfelachtige bijnaam van ‘gevaarlijkste gevangene van het land’. Een reputatie die hij te danken heeft aan zijn verblijf in zowat alle gevangenissen. De vijftiger uit West-Vlaanderen zit sinds de jaren negentig in de cel en werd al meer dan dertig keer veroordeeld, het grootste deel van zijn veroordelingen liep hij achter de tralies op voor geweld tegen cipiers en medegedetineerden. In Oudenaarde verkocht hij Kim De Gelder enkele rake klappen, in Hasselt sloeg hij de dokter en in Gent viel hij zonder aanleiding een vrouwelijke cipier aan. Ook in Turnhout, Brugge en Lantin liep het fout.

Tijdens zijn odyssee door het Vlaamse penitentiaire landschap belandde De Witte ook in Antwerpen. Daar viel hij vorig jaar in februari twee cipiers aan. “Feiten die niet betwist worden maar die het gevolg waren van pestgedrag door de cipiers”, zei zijn advocate eerder. 

LEES OOK. ‘Gevaarlijkste gevangene van ons land’ verwondt twee cipiers in Antwerpen: “De tijdbom stond al een tijdje op ontploffen”

Omdat De Witte al drie keer geïnterneerd werd voor feiten van slagen en verwondingen in 2018, 2020 en 2021, vorderde het parket midden januari een bijkomende internering. De advocate van de man verzette zich daar niet tegen. “Uit het verslag van de deskundige blijkt dat beklaagde met een ernstige psychiatrische problematiek kampt, hij is ongeschikt zijn daden te controleren”, aldus de rechter in Antwerpen. “De internering is noodzakelijk.”

Tot november vorig jaar verbleef De Witte in een afdeling van de gevangenis van Turnhout, in afwachting van een plaats in een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC). Ondertussen zit hij al enkele maanden in het FPC in Gent. (sare)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen