GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Nog voor zomer 22 camera’s erbij in centrum Tongeren

Tongeren
Meerderheid: Tongeren.nu (14) en Vooruit (9)Oppositie: N-VA (4), Groen (2), Onafhankelijke (2)

22 extra camera’s: Het cameratoezicht in de stad wordt geactualiseerd. Nog vóór de zomer komen er 22 extra camera’s bij, verdeeld over drie zones: op de kruispunten van de Ring, op de stadspleinen in het centrum en aan de in- en uitgang van winkelcentrum T-Forum. Daarnaast komen er 17 camera’s in de basiliek, waaronder een aantal in de belforttoren. “Camera’s verhogen het veiligheidsgevoel. Ze werken preventief, schrikken af en vergemakkelijken het politieoptreden”, motiveerde burgemeester Dewael het punt.

Onkostenvergoeding wijziging straatnaam: De stad voorziet 150.000 euro voor de onkostenvergoeding voor burgers die hun straatnaam zien wijzigen als gevolg van de fusie: 100 euro voor een particulier en 200 voor een bedrijf. Fractieleider Patrick Leenders (N-VA) stelde voor om het bedrag voor bedrijven te verhogen tot maximum 500 euro, mits bewijs van de effectieve kostprijs. Volgens schepen Gerard Stassen (Vooruit) is Tongeren juist koploper: “Bij de fusie van Hasselt, Bilzen en Pelt werd er geen vergoeding voorzien. In Aalter krijgen de inwoners 50 euro en in Tielt 25. Bovendien geeft de dienst Burgerzaken de wijziging door aan het Rijksregister waardoor heel wat instanties de gegevens automatisch aanpassen.” Leenders eiste dat zijn voorstel van 500 euro via een amendement werd gestemd. De zitting werd een tijd geschorst om uit te zoeken hoe het amendement alsnog schriftelijk kon worden neergelegd. Uiteindelijk werd het weggestemd: 22 tegen, 3 voor en 1 onthouding. Het initiële punt werd goedgekeurd, N-VA onthield zich.

Geen belasting op gsm- en elektriciteitsmasten: Raadslid Guido Vossen (N-VA) wilde weten waarom de stad geen belasting heft op gsm- en elektriciteitsmasten: “In 80 gemeenten, waarvan 19 in Limburg, gebeurt dat wel. In Bilzen vragen ze 3.500 euro. Dat levert jaarlijks 315.000 euro op.” Volgens schepen Gerard Stassen heeft die belasting ook in Tongeren bestaan, maar werd de stad teruggefloten door het Hof van Cassatie: “Die belasting is strijdig met het gelijkheidsbeginsel. Wij willen telecommunicatie graag uitbreiden op ons grondgebied om de bereikbaarheid via gsm te verhogen.” “Hoe kan het dan wel in de andere steden en gemeenten?”, vroeg Vossen zich af. (diro/jbx)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer