© Shutterstock

IMF ziet wereldwijde economie iets sneller groeien dan gedacht

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn prognoses voor de wereldwijde economische groei in 2024 een beetje opgekrikt. Het gaat nu uit van een groei van 3,1 procent, net als in 2023, waar het in oktober nog 2,9 procent voorspelde. In de eurozone zou er 0,9 procent groei zijn, verwacht het IMF.

Bron: BELGA

De verhoogde prognose voor de wereldwijde economie in 2024 heeft te maken met een groter dan verwachte veerkracht van de Amerikaanse economie en een aantal opkomende economieën, en van steunmaatregelen in China, zegt het IMF. In 2025 zou de wereldwijde economische groei 3,2 procent bedragen.

Het fonds wijst er wel op dat de groei duidelijk onder het langetermijngemiddelde (voor de periode 2000-2019) zal liggen, want dat bedraagt 3,8 procent. De hoge rentevoeten van de centrale banken om de inflatie in te dammen en de vermindering van overheidssteun in landen met hoge schulden wegen volgens het IMF op de economische activiteit, en de onderliggende productiviteitsgroei is laag. 

Het IMF verwacht voor 2024 onder meer 6,5 procent groei in India, 4,6 procent in China en 2,1 procent in de Verenigde Staten. Dat is telkens minder groei dan in 2023. In de eurozone zou er wel een versnelling zijn: van 0,5 procent in 2023 naar 0,9 procent dit jaar. “De economische activiteit in de eurozone zal naar verwachting een beetje herstellen van een uitdagend 2023, toen hoge energieprijzen en een strikt monetair beleid wogen op de vraag”, zegt het IMF. In 2025 zou de groei in de eurozone vervolgens aantrekken naar 1,7 procent. 

Het rapport bevat geen aparte prognoses voor België.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer