ZOO Planckendael

Giraf Matombu stierf door gebroken poot in ZOO Planckendael: "Als een giraf iets breekt, is het bijna altijd einde verhaal"

In ZOO Planckendael is giraf Matombu gestorven door een spijtig ongeval. De verzorgers vonden zijn levenloze lichaam vorige week terug in zijn stal. Uit camerabeelden blijkt nu dat Matombu zijn poot heeft gebroken. Hij was de enige mannetjesgiraf in het dierenpark. 

De verzorgers van ZOO Planckendael blijven bedroefd achter na het overlijden van de enige mannetjesgiraf van het dierenpark. Matombu stierf vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag, en het wordt stilaan duidelijk wat de doodsoorzaak is.

"De verzorgers kwamen ’s ochtends toe en zagen zijn levenloze lichaam in de stal. Dat is verschrikkelijk om mee te maken", zegt dierenarts Jonas Spruyt. "Daarna hebben ze camerabeelden bekeken en daarop zagen ze dat hij over het tussenschot met de vrouwtjes wilde klimmen. Zijn beide voorpoten zijn daarbij vast komen te zitten. Hij wilde loskomen en heeft zijn steun op zijn achterpoten verloren, wat tot een breuk in zijn poot heeft geleid."

Maar hoe kan het dat de 6-jarige Matombu meteen gestorven is door een breuk? "Fixatiemiddelen zoals een gips, plaatjes of pinnen zijn niet sterk genoeg om het zware gewicht te dragen. We wachten nog op het verslag van de autopsie voor de precieze doodsoorzaak, maar als een giraf iets breekt, is het bijna altijd einde verhaal", zegt Spruyt. "Het is nog nooit gebeurd bij ons en hopelijk gebeurt het nooit meer opnieuw."

Het is een enorm bedreigde diersoort, dus het is belangrijk dat we een nieuwe kweekstier vinden voor onze vrouwtjes
Jonas Spruyt, dierenarts bij ZOO Planckendael

De vier vrouwelijke giraffen blijven nu alleen achter. "Matombu was onze kweekstier. Hij was onze toekomst voor nieuwe giraffen, maar nu moeten we op zoek naar een nieuwe kweekstier", zegt Spruyt. "We gaan een beroep doen op het kweekprogramma om een geschikte partner voor onze dames te vinden. De kordofangiraffe is een enorm bedreigde ondersoort van de giraf, want er zijn er nog maar 2.000 in het wild. Een goede match vinden is dus heel belangrijk."

ZOO Planckendael

Meest gelezen