indrukwekkende projectie van de ESA op de Fluvius-site
© VRT NWS - Ward Schouppe

Van Jacob van Artevelde in sneeuwbal tot boodschap naar ruimte: deze 10 werken mag je niet missen op Lichtfestival in Gent

In Gent is de 6e editie van het Lichtfestival aan de gang. Dat toont liefst 31 lichtkunstwerken langs een parcours van ruim 7 kilometer door de binnenstad en aan de Oude Dokken. Bijna de helft van de producties komt uit België. De stad verwacht meer dan 800.000 bezoekers. Ontdek hier de keuze van VRT NWS.

In Gent loopt de 6e editie van het Lichtfestival van start. De stad verwacht een ware volkstoeloop voor het evenement dat om de 3 jaar plaatsvindt. In 2021 lokte het nog ruim 800.000 bezoekers. 

Er zijn in totaal 31 verschillende werken te zien, net niet de helft zijn Belgische producties. Bij heel wat installaties is samengewerkt met de buurt, of zijn de hogescholen of bedrijven betrokken. 

Het parcours van 7, 2 kilometer loopt door de binnenstad en langs de oude haven. De stad wil dat havenverleden letterlijk in de spotlights zetten. Zo worden de oude havenkranen uitgelicht. 

Instappen kan overal. Het parcours is een lus en kan maar in 1 richting gevolgd worden. Volg de andere bezoekers en dan doe je niets verkeerds. Er is veel keuze, VRT NWS licht hieronder alvast 10 bijzondere werken uit om je op weg te zetten. 

A
Rei
Atelier Mestdagh & Jana Roos (BE)
© VRT NWS - Ward Schouppe

Een unieke samenwerking tussen het oudste glazenatelier van België en een visuele artieste. Een 18-meter lange catwalk met glas-in-lood silhouetten onder de stadshal.

B
Jacob, the Wise Snowman
Studio FAH (BE)
© Stad Gent

Het bekende standbeeld van Jacob van Artevelde op de Vrijdagmarkt verandert in een enorme sneeuwbol. Het is één van de trekpleisters van het festival. En, het is een op-en-top Gents product. 

C
It’s a question of blue
Claudia Reh (DU)
© Stad Gent

De hele Sleepstraat - bekend van de Turkse restaurants - verandert deze editie van het lichtfestival in één grote lichtinstallatie. Zelfs de groenten- en fruitwinkel wordt een deel van het kunstwerk. Het is mee ontwikkeld door de studenten van het KASK én buurtbewoners. De kerk in de straat is een levend schilderij.

D
Oceans of light
CREATE (BE)
© VRT NWS - Ward Schouppe

In een grote hal die normaal gezien gebruikt wordt door de stadsdiensten is een enorme lichtprojectie te zien. Een duikboot drijft er door het water, geflankeerd door vissen en haaien. Een soundtrack zet de installatie luister bij. Het werk is gemaakt door het bedrijf dat ook de lichtwandeling Wintergloed in Brugge cureert. 

E
Tierra
SpY (ES)
© Stad Gent

De Spaanse kunstenaar SpY maakte het publiek al warm voor het Lichtfestival met een tijdelijke installatie met lichtgevende kegels aan de aula van de Universiteit Gent. Tijdens het festival zelf pakt hij uit met een enorme lichtgevende zon die moet aanzetten tot nadenken over de klimaatopwarming.

F
For Peace
Sedemminut (SK)
archiefbeeld
© Sedemminut

De lichtinstallatie aan het Kleindokkaai lijkt frames uit een filmpje te projecteren aan de kade. Wie snel heen en weer kijkt, ziet een joggende figuur. Het werk was eerder onder meer al te zien in Kopenhagen. 

G
Magic Circle
Stéphane Masson (FR)
© VRT NWS - Ward Schouppe

Masson heeft 2 werken op het Lichtfestival, telkens met vreemde projecties van dieren die opduiken in de stad. In de Kongostraat springen ze door een grote hoepel. De tweede installatie van de Franse kunstenaar vind je aan het stadhuis in Gent. 

H
Monad
Anastasia Isachsen (NO)
© VRT NWS - Ward Schouppe

Een lichtprojectie op waternevel beeldt de cirkel van het leven uit aan Portus Ganda. Het is, na de zon van SpY, één van de grootste werken deze editie en zeker het meest sferische. 

I
STEM
Mr. Beam (NL)
© VRT NWS - Ward Schouppe

Een Nederlandse ontwerpstudio heeft een groeiend kunstwerk gemaakt. Het is misschien wel de leukste installatie van het lichtfestival, want bezoekers kunnen echt meedoen. Wie door een grote witte hoorn roept, stuurt met zijn stem het werk dat over een oude gevel woekert als een mysterieuze plant. 

J
Message to Space
Fisheye (BE)
© VRT NWS - Ward Schouppe

Dit Belgische bedrijf schiet boodschappen van bezoekers naar de ruimte. Via een QR-code kan je een bericht achterlaten en dat wordt omgezet in een morse en als lichtflits weggeschoten. 

BEKIJK - "Het Journaal" kreeg samen met enkele Gentenaars al een preview op de testavond:

Videospeler inladen...

Meer?

Als je nog meer werken wil ontdekken, dan vind je meer info via de website van de stad. Je kan ook het parcours volgen en je laten verrassen. Het festival begint op woensdag 31 januari en loopt tot zondag 4 februari. Het start telkens om 19 uur en eindigt om middernacht. Op zondag opent het festival al om 18 uur. 

Meest gelezen