© VRT

Acteur Tom Van Dyck over 20 jaar "Het eiland": "Ze blijven me vragen naar de lach van Alain"

20 jaar na uitzending van de eerste aflevering van "Het eiland" wordt acteur Tom Van Dyck nog steeds gevraagd om dé aanstekelijke lach van zijn personage Alain Vandam te laten weerklinken. "Ik ben dankbaar dat Alain na al die jaren nog zo veel mensen beroert", zegt hij.

 Speciaal voor de verjaardag staat de reeks opnieuw op VRT MAX.

Waar was je toen je voor het eerst naar "Het eiland" keek? De legendarische televisieserie over het kantoorleven in een Vlaams bedrijf werd voor het eerst uitgezonden op 31 januari 2004. Het eiland speelt zich af op de vloer van de administratieve dienst van het bedrijf Cynalco Medics. Acteur Tom Van Dyck speelt Alain Vandam, de nieuwe die moeilijk zijn plaats vindt. 

Ik krijg nog vaak de vraag om de lach van Alain te doen. En ik doe dat met veel liefde.
Acteur Tom Van Dyck

"Alain lijkt een beetje op mij toen ik jonger was. Ik was ook een new waver. Ik droeg van die lange zwarte kleren", vertelt Van Dyck in "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2. "Ik ben dankbaar dat Alain na al die jaren nog zo veel mensen beroert. Ik krijg nog geregeld de vraag om zijn lach nog een keer te doen. En ik doe dat met veel plezier."

BEKIJK - Frank - Guido - Focketeyn: "Ik en heel tv-kijkend Vlaanderen blijven hopen op een derde reeks":

Videospeler inladen...

Het idee om een serie te maken met acteurs Tom Van Dyck, Frank Focketyn en Wim Opbrouck kwam na het opnemen van een sketch voor de serie "In de gloria". "De vier speelden samen in de sketch van 'Den bir"', zegt Eelen. "De dynamiek tussen die mannen was toen zo goed, dat ik wist dat ik daar iets mee moest doen. En dan heb ik vooral nagedacht over een setting waarin dat kon."

Aanvankelijk zouden de heren een entertainmentbureau oprichten. "We zochten vooral iets wat vier mannen samen konden doen", gaat Eelen voort. "Het is dan de administratie geworden."

Geen instant succes

Het eiland was geen instant succes. "'Het eiland' is te veel drama om grappig te zijn en te aangrijpend om licht te zijn", schreef een krant. "Het klopt dat de serie in het begin tussen 2 bureaustoelen in viel", zegt Eelen. "Niet iedereen vond het goed. Het was ook minder subtiel dan "In de gloria", maar we wilden ook echt iets anders doen."

Tom Van Dyck had er van bij de start vertrouwen in. "Ik voelde wel dat anderen niet goed wisten wat het moest zijn. Ik herinner me Guy Mortier. Die zag één van de eerste afleveringen en zei: "Als jullie hiermee wegraken, hebben jullie écht iets goeds gemaakt"."

Dat jongeren de serie ook ontdekken, vinden Van Dyck en Eelen een hele eer. "Het is mooi dat die oneliners blijven meegaan. Dat het mensen verbindt. We zijn heel dankbaar dat mensen het goed blijven vinden en doorgeven aan hun kinderen."

Komt er ooit een derde reeks? "Ik wil de reeks gerust regisseren, maar ik ga ze niet schrijven", zegt Eelen. 

BELUISTER - Het gesprek met Jan Eelen en Tom Van Dyck in Goeiemorgen Morgen!

Meest gelezen